Autizam – šta je to? Prihvatimo različitost!

Autizam – šta je to? Prihvatimo različitost!

U petak, 2. 4. 2021., obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. To je ujedno i dan kada trebamo jedni druge podsjetiti na univerzalna ljudska prava, uključujući prava osoba s invaliditetom.

Osobe s autizmom imaju pravo na zdravstvenu i socijalnu brigu, obrazovanje i zaposlenje na jednakoj osnovi s drugima. Djeca iz autističnog spektra trebaju biti uključena u grupe, razrede, vrtiće bez diskriminacije, što je nerijetko, pa i u našoj zemlji, onemogućeno iz različitih razloga poput predrasuda, neriješenih zakonskih propisa i ostalog.

Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji te neuobičajeno vezivanje za neki predmet. Međutim, neka autistična djeca pokazuju nevjerovatne motorne, matematičke, muzičke, likovne i druge vještine.

Omogućimo razumijevanje i prihvatanje djece i odraslih s autizmom, prihvatimo njihov posebni pogled na svijet. Naučimo nešto o ovom poremećaju i pomozimo im da se što lakše uklope u društvo i učestvuju u njemu.

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220