2. razred

Božićna čarolija

„Božićna čarolija je nečujna.

Tiha je.

Osjećaš je.

Znaš za nju.

Vjeruješ u nju.“

Kada počinje božićno slavlje? Ko daruje djecu? Šta se jede? Kako se oblačimo? Kakvi su običaji? Kako darujemo jedni druge? Da li svi jedu božićnu puricu? Da li svi kite božićno drvce?… samo su neka pitanja na koja smo dobili odgovore od Isakove mame, gđe Aide Zametice u petak, 22. 12. 2017. godine.

Božićna čarolija osjeti se odmah pri ulasku u našu učionicu jer smo već početkom decembra vrijedno istraživali i radili… svi su donijeli po jedan ukras koji je uljepšao našu jelku, poklone u čarapama smo jedni drugima stavljali svakog dana mjeseca decembra, posadili smo božićnu pšenicu, istražili kako i njegovali našu božićnu zvijezdu, istražili smo i izabrali neke od najljepših božićnih citata, saznali kakvi su božićni običaji diljem svijeta i shvatili da zajedno stvaramo posebnu atmosferu…

Shvatili smo i zašto je Božić kada učiniš nešto malo posebnije za neku osobu, zašto je važna božićna jelka i ko je oko nje.

Slažemo se i da bi divno bilo pospremiti malo božićnog duha u staklene posude i otvoriti po jednu svakog mjeseca u godini.

Božićni običaji se razlikuju od zemlje do zemlje, a nama su se posebno svidjeli običaji u Francuskoj jer djeca ostavljaju svoje cipele pokraj kamina kako bi im Djed Božićnjak donio darove. Osim u cipelama, na božićno jutro, slatkiši, voće i male igračke vise s drveta. Oduševljeni smo bili saznanjem da Djed Božićnjak u Australiji dolazi na dasci za surfanje. Zanimljivo nam je saznanje da na Aljasci djeca od vrata do vrata nose zvijezdu na stupu i pjevaju božićne pjesme. Posebno nam se sviđa činjenica da su im vrata često ukrašena ananasima.

Mi smo božićnu čaroliju osjetili i u pripremi kolača koje je za nas napravila Isakova mama, gđa Aida Zametica. Beskrajno smo zahvalni za vrijeme, trud i ljubav koji je uložila u pravljenje kolača, ali i prisustvo na današnjem času.

Svim ljudima koji slave želimo čestit i blagoslovljen Božić uz obilje mira i radosti.