Četiri najvažnije male riječi

Četiri najvažnije male riječi

Četiri najvažnije
male riječi,
lako je od srca
iskreno reći!
Dobrog su srca
najbolji gosti:
MOLIM, HVALA,
IZVOLI, OPROSTI.
Aleksandar Kalmar

Usvajanjem pravila lijepog ponašanja stičemo osnovne vještine koje nam pružaju sigurnost u izboru pravog pristupa u različitim situacijama.
U školi učimo i kako se treba ponašati, izražavati, izgledati, komunicirati, gestikulirati i slično, u gotovo svakoj situaciji.
Da su naši najmlađi već ozbiljni đaci uvjerili smo se u druženju sa mališanima I-1 i I-2 odjeljenja. Pitali smo ih kada koriste riječi: MOLIM, HVALA, IZVOLI i OPROSTI.
Evo šta su rekli:
1. “Molim” – kada žele nešto i kada im se neko zahvali za lijep gest.
2. “Hvala” – kada nešto dobiju, kada im neko pomogne i kada ih neko lijepo ugosti. Dodali su i da se za lijepo druženje sa vršnjacima treba zahvaliti.
3. „Izvoli“ – kada nešto nekom dodajemo, dajemo i poklanjamo.
4. „Oprosti“ – kada uradimo nešto što nije lijepo: razbijemo ili uništimo tuđe stvari, kada ošamarimo, gurnemo ili udarimo drugara.
– Vjerujem da sa djecom treba razgovarati na način na koji biste vi htjeli da ona govore s vama. Vlastitim primjerom i svakodnevnom upotrebom čarobnih riječi učimo naše učenike da koriste riječi: MOLIM, HVALA, IZVOLI i OPROSTI – rekla nam je Selma Šurković, učiteljica I-1 odjeljenja.
Na učenike ćemo najviše utjecati vlastitim primjerom, ponašanjem i stilom života. Svakodnevnom upotrebom čarobnih riječi i ponavljanjem pravila lijepog ponašanja djecu učimo da se prema drugima odnose ljubazno i s poštovanjem, rekla nam je Amila Curo, učiteljica I-2 odjeljenja.
Nadamo se da će naši mlađi drugari do kraja školske godine, kroz svakodnevnu igru i zabavu, upoznati i druga pravila lijepog ponašanja koja će im pomoći da se prema drugima odnose ljubazno, obzirno i suosjećajno, jer svi mi volimo da se tako drugi ophode prema nama. Zapamtimo da se drugi ponašaju prema nama, onako kako se mi ponašamo prema njima! Mi smo našim mlađim drugarima dali jedan veliki „LIKE“ za spontanost, iskrenost i ozbiljan rad! I oni su nama dali veliki „LIKE“ za druženje i temu koju smo izabrali! Ako se i vama dopada način na koji smo se družili, obradili i prezentirali ovu temu molimo jedan veliki „LIKE!“

Gagula Elin i Omerović Benjamin

 

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220