2. razred

Hanuka kao inspiracija

I danas je bilo živo i veselo, poučno i inspirativno u našoj učionici. Još jedna tema je na zanimljiv način realizirana saradnjom Tarikove mame, gđe Minje Arslanagić-Tutić i naše učiteljice. Naučili smo da jeHanuka veseli, porodični praznik, kome se posebno djeca raduju.To je praznik svjetlosti. Traje osam dana i osam noći.

Legenda kaže da je poslije razaranja jerusalemskog Hrama u njemu nađeno ulje za svijećnjak – menoru koje je bilo dovoljno samo za jedan dan. Ali, ulje je u svijećnjaku gorjelo punih osam dana, što se smatra čudom. Hanuka je tako ostala bitno praznik svjetla. Jevreji svake godine kroz sedmicu Hanuke pale posebne osmerokrake svijećnjake “hanukije” i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.

Po paljenju svijeće govori se molitva kojom se zahvaljuje Bogu, nakon čega svi zajedno pjevaju pjesmu Ma oz cur kojom se još jednom zahvaljuju Bogu što ih je sačuvao. Nakon paljenja svjećica porodica se okuplja oko bogate trpeze. Posebno mjesto na stolu zauzimaju kolači zbog čega se ovaj praznik nerijetko zove i slatkim praznikom. Svake večeri prave se slatke krofne i jede sva košer hrana.

I mi smo se nakon kratkog predavanja o prazniku svjetlosti počastili najslađim krofnama koje je napravila Tarikova mama. Nesebično smo zahvalni za ljubav i trud koji je uložila u pravljenju krofni, ali i vremenu koje je odvojila i provela s nama na jednom školskom času.

Inspirisani poznatom legendom krenuli smo u još jednu avanturu… osmišljavanje šara koje bismo voljeli vidjeti na svijećama koje se prodaju u Sarajevu.

Da smo zajedno uživali u zanimljivom predavanju o Hanuki, osmišljavanju šara, postavljanju izložbe „Unikatne svijeće u Sarajevu“ i čašćenju najslađim krofnama možete vidjeti na fotografijama.

Svima koji slave: Hanuka na radost!