Historijski čas – posjeta Srebrenici

Historijski čas - posjeta Srebrenici

Neke lekcije ne možemo naučiti u učionici, već ih učimo tamo gdje su se događaji koji one opisuju desili, u kontaktu sa ljudima koji su ih direktno doživjeli. Učenici devetih razreda, u organizaciji Općine Novo Sarajevo, 7. 10. 2021. godine zaputili su se u jednodnevnu posjetu Srebrenici, gradu koji je živi svjedok jednog od najvećih zločina dvadesetog vijeka.

Zbog epidemiološke situacije broj učenika bio je ograničen te je išlo ukupno 26 učenika. U njihovoj pratnji bile su i nastavnice Almira Hadžić -Gološ i Selma Ćosić.

U okviru posjete učenici i nastavnici su prisustvovali historijskom času, pogledali film i muzejske postavke o stradanjima u julu 1995. godine, obišli tvornicu akumulatora, a zatim ušli u mezarje te na dostojanstven način odali počast nevim žrtvama genocida. Bilo je to neposredno učenje o strahotama i golgoti kroz koje su prolazile žrtve srebreničke tragedije.

Zahvaljujemo se Općini Novo Sarajevo, koja je obezbijedila sredstva za realizaciju ovog projekta, policijskoj pratnji i pratnji vozila Hitne pomoći. Posebna zahvalnost ide našim učenicima, koji su vrlo emotivno doživjeli ovu posjetu, ali su pokazali ponos i dostojanstvo i na najbolji mogući način su predstavili našu školu.

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220