2. razredŠkola

Humanitarna akcija „Vaš novi ormar“

„Vaš novi ormar“ je nama jedna od zanimljivijih radionica u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo čiji je cilj prikupljanje odjeće i njena dalja distribucija socijalno ugroženim kategorijama društva.

Građani našeg grada doniraju staru ili nekorištenu odjeću, ali i obuću i igračke, koje članovi radionice po potrebi peru, peglaju i sređuju te pronađu put do onih kojima je takva pomoć potrebna.

Već pri prvoj posjeti Centru, učenici II1 odjeljenja su iskazali veliko interesovanje za navedenu aktivnost te su u dogovoru s menadžericom Centra Minelom Ferić dogovorili svoju pomoć socijalno ugroženim osobama, prvenstveno doniranjem dječije garderobe i igračaka.

Sretni jer smo u prilici uljepšati nekom dan ili popraviti raspoloženje iskreno smo se upustili u ovu aktivnost.

Nakon prikupljanja jakni, suknji, haljina, košulja… u našim porodicama, prvo smo sve stavili na jednu hrpu u učionici, a potom je slijedio kompliciraniji dio posla – naučiti djecu kako razvrstati odjeću, obuću i igračke i upakovati ih u kese.

Na naše iznenađenje djeca su ipak pokazala zadovoljstvo pri razvrstavanju, a potom i pakovanju garderobe.

U pratnji roditelja, gđa Hrelja, Admire, Avdić, Sanele i g Tihak, Vehidina transportovali smo odjeću, obuću i igračke koje smo prikupili Centru za zdravo starenje 15. decembra 2017. godine. Još jednom, iskren osmijeh i dobrodošlica članova Centra ohrabrila je naše mališane Lanu, Unu, Džanu, Minu, Zaka, Tarika i Armana da opušteno prošetaju Centrom, posluže članove Centra rahatlukom i lokumom, ali i popiju čaj i uživaju u razgovoru s najstarijim članovima našeg društva. Aktivno su se uključili na čas preventivno-korektivne gimnastike. Tarik je uživao i u partiji šaha. Zak i Arman su čitali novine, a svi zajedno su nacrtali i poklonili srce našim novim prijateljima. Ipak, svi smo najviše uživali kada su naše vesele djevojčice Una, Mina, Lana i Džana zapjevale Sarajka djevojka majci plakala pri čemu su im se pridružile i članice Centra.

Za sve one koje smo inspirisali i koji žele učestvovati u ovoj akciji obavještavamo vas da odjeću i obuću možete donijeti svakog radnog dana u periodu od 13:00 do 15:00 u Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo. Centar se nalazi u ul. Azize Šaćirbegović 96 u Hrasnom (iznad Taxi doma).