II modul metodološke radionice na temu „Osnove razvoja banke zadataka. Izrada ispitnih zadataka“

21.02.2023.

U sklopu projekta EU „Obrazovanje za zapošljavanje u BiH“, u Tesliću je u periodu od 15. do 17. 2. 2023. godine održan II modul metodološke radionice na temu „Osnove razvoja banke zadataka. Izrada ispitnih zadataka“. Nastavku edukacije prisustvovao je i nastavnik matematike naše škole Said Krantić. U drugom modulu radionice predstavljeni su osnovni koraci razvoja banke zadataka te razmatrane prednosti korištenja, ali i izazovi i moguće poteškoće u razvoju i održavanju banke zadataka.
Po završetku radionice, učesnici su osposobljeni:
-Razlikovati najvažnije sadržajne i metrijske/statističke informacije koje banka zadataka treba sadržavati.
-Razumjeti logiku sastavljanja ispita od zadataka iz banke na temelju ispitne specifikacije.
-Koristiti osnovne termine teorije testova važne za planiranje razvoja ispita eksternog ispitivanja (mjere centralne tendencije, oblike distribucije, osnovne metrijske karakteristike ispita i zadataka).
-Kako planirati proces predtestiranja ispitnih zadataka i kako koristiti prikupljene informacije iz predtestiranja u razvoju budućih ispita.
-Razmotriti rizike vezane uz zaštitu zadataka i ispitnih materijala za eksterno ispitivanje.
U praktičnom dijelu radionice, učesnici su imali priliku izraditi različite vrste ispitnih zadataka za eksterne ispite, te se okušati u metodološkoj recenziji ispitnih zadataka.
Nakon oba modula edukacije, učesnici su stekli visoke kompetencije na polju planiranja, realizacije i analize budućih eksternih ispitivanja učeničkih postignuća koji će se realizirati u našem kantonu i šire, a po uzoru na međunarodne procjene koje prate trendove učeničkih postignuća iz matematike, nauke i čitanja (PISA, TIMSS, PIRLS i dr).