Škola

Književna večer s Elmirom Helać-Mekić

U četvrtak 28. 3. 2018. godine u holu naše škole održana je književna večer povodom obilježavanja bitnih datuma u mjesecu martu – Svjetski dan knjige i Svjetski dan poezije. Tom prilikom najavljeni su i dani koji nam predstoje u mjesecu aprilu, a to su Međunarodni dan dječije književnosti i Svjetski dan knjige i zaštite autorskih prava.

Za ovu priliku, a s ciljem promocije čitanja i razumijevanja važnosti knjige naši učenici su pripremili bogat program, a njima se na poziv pridružila i gospođa Elmira Helać-Mekić. Njene knjige „Kamen“ i „Kaldrma“ bile su prave poslastice za naše učenike koji su na inicijativu učenice šestog razreda Amine Pilav počeli čitati knjige. Zbog njihove oduševljenosti likovima i sadržajem knjiga, odlučili smo ugostiti gospođu Helać-Mekić na našoj književnoj večeri.

U veoma ugodnoj atmosferi djeca su predstavila svoj doživljaj različitih motiva koje su uočili u knjigama. Članovi Recitatorske i Novinarske sekcije su postavljali brojna pitanja na koja je naša gošća s pažnjom i ljubavlju odgovarala. Učenici koji pohađaju Literarnu sekciju, bilo mlađeg ili starijeg uzrasta, pisali su o utjecaju rata na odrastanje djece, o ratnoj ljubavi, o simpatijama, o potrebi mira i suživota, o dječijoj hrabrosti i borbi… Svi prisutni su uživali uz stihove i poruke naše djece, ali i naša gošća koja ih je pohvalila i nazvala budućim književnicima. Program su svojim učešćem obogatili i članovi Likovne sekciije, ali i Vokalna sekcija čije članice su otpjevale pjesmu Samo da rata ne bude.

Druženje je proteklo u opuštenoj i vedroj atmosferi, a naša gošća je za potrebe naše biblioteke poklonila i dva primjerka njene nove knjige – „Horozgrad“ (zbirka basni).

Hvala gospođi Helać-Mekić što se odazvala na poziv i razgovarala s našim učenicima. Hvala roditeljima koji su ispunili školski hol i podržali našu djecu. I hvala našim učenicima što su vrijedni, inicijativni i što podržavaju čitanje i njegovanje kulture čitanja. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati još mnogo ovakvih druženja.

Fotografije s književne večeri možete pogledati u prilogu.