Književno druženje povodom obilježavanja Mjeseca knjige

31.10.2022.

U srijedu, 22. 6. 2022. godine u 18:00 u u našoj školi je upriličeno književno druženje povodom obilježavanja Mjeseca knjige. Za ovu priliku, a s ciljem promocije čitanja i razumijevanja važnosti knjige naši učenici su pripremili bogat program, a njima se na poziv pridružio i gospodin Esmir Salihović, pedagog, književnik, pisac dramskih tekstova, a istovremeno i roditelj učenika naše škole. Učenici i učenice su čitali njegovu zbirku poezije “Zbunite zavjesu spustio sam se”, pisali svoje radove po motivima iz zbirke i pitali autora sve ono što im se pojavilo kao nedoumica.
Pozitivno iznenađenje večeri bio je gospodin Nijaz Turković koji se pridružio druženju i svojim stihovima obogatio ukupan program. Učesnici su tako imali priliku ugostiti dva književnika što je pojačalo njihovu radoznalost, ali i ponos što mogu biti dio takvog programa.
U veoma ugodnoj atmosferi djeca su predstavila svoj doživljaj različitih motiva koje su uočili u pročitanim pjesmama. Članovi Recitatorske sekcije i Kluba ljubitelja knjige su postavljali brojna pitanja na koja su naši gosti pažljivo odgovorili. Učenici koji pohađaju Literarnu sekciju, bilo mlađeg ili starijeg uzrasta, pisali su o simpatijama, odrastanju, životu, o dječijoj hrabrosti suočavanja sa životnim izazovima… Svi prisutni su uživali uz stihove i poruke naše djece, ali i gosti koji su ih pohvalili za trud i pokazani talent. Program su svojim učešćem obogatili i članovi Vokalne sekcije, Sarajevski dječaci i Orkestar naše škole.
Druženje je proteklo u opuštenoj i vedroj atmosferi uz mnogo lijepih riječi i kvalitetne poezije.
Hvala gospodinu Esmiru Salihoviću što se odazvao na poziv i razgovarao s našim učenicima, unio humor na sebi svojstven način i bio podrška našim mladim književnicima. Hvala gospodinu Nijazu Turkoviću što nas je počastvovao svojim prisustvom i obogatio ovu večer novim iskustvima, emocijama i mudrim savjetima. Hvala roditeljima koji su ispunili školski hol i podržali našu djecu. I hvala našim učenicima što su vrijedni, inicijativni i što podržavaju čitanje i njegovanje kulture čitanja. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati još mnogo ovakvih druženja.