Kviling tehnika

Kviling tehnika

Ona je vrijedna i strpljiva, kreativna i uvijek raspoložena za umjetnost. Pretvaranjem papira u fantastične ukrase, na dobrom je putu da postane stručnjak za kviling tehniku o kojoj priča.
Ja sam Najla Ramić, učenica III razreda. Volim da crtam, bojim i pravim figurice od plastelina. Ipak, najviše volim da radim sa papirom. Cvijeće, nakit, čestitke, razne figure životinja samo su dio onoga što pravim od papira. Ovaj pravac umjetnosti se zova kviling. Kviling tehniku, ili umjetnost stvaranja ukrasa od papira zovu još i filigranski papir. Papir se reže u trake koje se potom savijaju, rolaju i oblikuju u različite oblike koji se mogu koristiti za ukrašavanje čestitki, slika ili kutija, ali isto tako se od ovog papira može napraviti nakit, zidne dekoracije i neki drugi ukrasni predmeti. Već dvije godine pravim ukrase od papira, a ljubav prema kvilingu prenijela mi je mama. Učestvovala sam u raznim humanitarnim akcijama donirajući stvari koje sam napravila. Voljela bih da se i moji vršnjaci bave ovim ili sličnim aktivnostima jer je zabavno, a i kvalitetno će potrošiti svoje slobodno vrijeme. Nadam se da će se moji vršnjaci oprobati u kvilling tehnici, te prosuditi žele li praviti dekoracije od papira ili prava mala umjetnička djela za koje je potrebno ozbiljnije bavljenje kvillingom.
Imati samo osam godina i učestvovati u humanitarnim akcijama je vrijedno hvale. Nadamo se da će Najla unositi novinu i vedrinu u sve što radi i činiti nas ponosnim, jer brine i pomaže drugom. Želimo da upotrebom opisane tehnike postane pravi profesionalac koji od papira pravi umjetnička djela. Najlinim vršnjacima, ali i starijim učenicima želimo da se opuste i zabave, oprobaju u opisanoj tehnici, i odluče da li je baš ovo hobi kojim bi ispunili svoje slobodno vrijeme.

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220