Manifestacija “U ljepoti različitosti koračajmo zajedno”

Manifestacija "U ljepoti različitosti koračajmo zajedno"

“U različitosti je ljepota i snaga. Ako tražimo nešto što nam je svima zajedničko, to je da smo različiti.”

U našoj školi, u povodu vjerskih blagdana, Mevluda, Hanuke, katoličkog i pravoslavnog Božića, dugi niz godina priređujemo različite manifestacije, zajedno sa našim učenicima i nastavnicima. Ove školske godine priredili smo manifestaciju, „U ljepoti različitosti koračajmo zajedno.“ Cilj i želja nam je bila promovisanje ljudskih vrijednosti za koje smatramo da su univerzalne i zajedničke svim ljudima.

Prihvatanje različitosti znači prihvatanje osobe u cjelini, prihvatanje onoga što zapravo jeste. Slika našeg svijeta nije cjelovita bez slike svih ljudi bez obzira kojoj religiji pripadaju. Svako vidi istu stvar, ali iz različitog ugla. Tek kada nešto osvjetlimo sa svih strana dobijemo cjelinu. To je umijeće i ljepota različitosti, dozvoliti drugima da izraze ono što vide, osjećaju… Dozvoliti nekome da nas obogati svojom različitošću. Potrebno je da se potrudimo što bolje upoznati jedni druge. Upoznavanje različitosti, prilika je da se nauči nešto novo, da se oplemeni život. Svi smo različiti, u tome i jeste ljepota svijeta.

Pružimo ruku jedni drugima i koračajmo zajedno. Poštivanje različitosti, pravednost i tolerancija prema svim ljudima znak je snažnog karaktera i veličine čovjeka. Nadamo se da  smo ovom manifestacijom, makar djelimično, to i pokazali.

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220