Međunarodni dan zaštite životinja

30.10.2022.

4.10. se obilježava Međunarodni dan zaštite životinja.
Ljubav prema životinjama se može pokazati i malim promjenama životnih navika, zamijeniti životinjske proizvode onima biljnog porijekla. Već od prvog razreda, jedan dan u sedmici za užinu koristimo samo voće ili povrće, a da smo danas posebno uživali možete vidjeti na fotografijama.
“Zaštitite životinje jer su one važne u našem životu,” poruka je učenika III razreda naše škole i njihovih učiteljica.
Svake godine, četvrtog oktobra u svim zemljama svijeta obrazovanjem i javnim aktivnostima boraca za zaštitu životinja nastoji se podići senzibilnost ljudi prema svim živim bićima na jedan viši nivo i time zainteresirati ljude za zaštitu životinja i založiti se za njihova prava.
I ove godine, naši učenici i nastavnice su uzeli učešće u obilježavanju ovog važnog dana kako bismo povećali svijest svih nas o problemima životinja i potaknuli na razmišljanje o tome kako se odnosimo prema životinjama.
Naši osmogodišnjaci su se složili da kućni ljubimci na poseban način uzvraćaju ljubav, postaju dio naših obitelji i da je naša obaveza da ih redovno hranimo, nježno s njima postupamo i obezbjedimo im odgovarajuću medicinsku pomoć kada je potrebna. Crtali smo i slikali naše kućne ljubimce, pisali poruke i pozvali ljude da ih vole.
Naučili smo i da se za životinje možemo zauzeti udomljavanjem napuštenih, volontiranjem u udruženjima za zaštitu i prava životinja, prijavljivanjem zlostavljanja i zanemarivanja životinja, korištenjem proizvoda koji nisu testirani na životinjama, prelaskom na biljnu prehranu, nošenjem odjevnih predmeta od neživotinjskih materijala.