Mevlud u našoj školi

Mevlud u našoj školi

U četvrtak 28. 11. 2019. godine  s početkom u 18:00 sati  kroz prigodan pogram obilježili smo mevlud. U našoj školi, u povodu mevluda, dugi niz godina priređujemo različite programe. Ove godine mevlud smo obilježili učenjem odlomaka iz Kur'ana, recitiranjem stihova o životu Poslanika, recitiranjem dijelova iz mevluda te učenjem ilahija i kasida.

Mevlud je svečanost kojom muslimani svakog 12. rebi'u-l- evvela obilježavaju rođenje Muhammeda,a.s. Nizom manifestacija i sadržaja različitog karaktera i ove godine muslimani u  BiH obilježili su rođendan posljednjeg poslanika Muhammeda a.s. Ove godine manifestacija je obilježena  pod motom: “… i da majci svojoj dobar budem…“ .

Mevludom se prisjećamo Poslanika i njegovog života – od nemoćnog siročeta do uglednog građanina Mekke, zatim vjerovjesnika, muhadžira, državnika – uzora svim  vjernicima i svim ljudima.

Naš Poslanik razvijao je pravdu, toleranciju, poštovanje drugog i drugačijeg, govorio je o dostojanstvu  i vrijednostima čovjeka, širio je ljubav prema ljudima, zalagao se za nenasilje.

Cilj  i želja bili su nam promovisanje ljudskih vrijednosti s obzirom da je pred nama mjesec u kojem se obilježava Dan ljudskih prava. S pravom možemo reći da je Poslanik Muhammed, a.s., bio među prvima u historiji  koji je garantirao ljudska prava. Poslanik je sačinio jedan dokument pod nazivom Medinska povelja, nastao 623. g.,  koji je regulirao odnose između stanovnika grada Medine koja je bila multikonfesionalna, multikulturalna i multireligijska.

Željeli smo pokazati prisutnima ko je bio Poslanik Muhammed a.s., kakva je bila njegova uloga u prenošenju Božije poruke Kur'ana, odnosno kakva je njegova uloga i utjecaj na živote ljudi danas.

Po reakcijama prisutnih dalo se naslutiti da smo ostvarili cilj.

Hvala svim roditeljima, nastavnicima i učenicima koji su  prisustvovali programu.

Dio atmosfere možete pogledati u galeriji.

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220