1. razred

Miris halve u našem razredu

…treba da se odvaja od kašike, da ne bude previše brašna, da ne bude previše masna, da ne “davi”, da se može jesti rukom, ali i viljuškom… zaista je majstorluk napraviti halvu.

Danas smo naučili da je za pravljenje halve potrebno 10 do 15 minuta, 4 osnovna sastojka koja se mogu naći u svakoj kući i pregršt ljubavi. Kada se pravi halva, miris se ne može sakriti.

Danas se taj miris širio učionicom II1 odjeljenja.

Alijeva mama, gđa Alma Kapo je bila naš gost. Naučila nas je kako se pravi tradicionalna halva, da je više vrsta halve, da se može pripremati sa svim vrstama orašastih plodova ili kombinovanjem brašna i oraha. Objasnila nam je i zašto je baš danas napravila halvu i počastila nas… u našim krajevima uobičajeno je da se pred hidžretsku novu godinu pravi halva.

Iako je najjednostavnija od svih bosanskih slatkiša, smatra se da je čast biti počašćen halvom.

Mi smo, svakako, počašćeni i zahvalni na zajednički provedenim trenucima, pažnji, ljubavi, odvojenom vremenu i odgovorima na sva naša pitanja kojih je zaista bilo puno, a gđa Kapo je na svako ljubazno odgovorila.