Moj uzor je Amel Tuka

Moj uzor je Amel Tuka

Atletika je najrašireniji sport na svijetu. Vrste i nivoi takmičenja su brojni. U zavisnosti od godina takmičara, razlikuju se predškolska i školska takmičenja, srednjoškolska i studentska i takmičenja veterana u različitim kategorijama. Prema nivou takmičenja postoje amaterska takmičenja za građane i rekreativce i profesionalna takmičenja. Vrhunac atletike su Olimpijske igre, koje su uvijek u istoriji imale u programu neko od atletskih takmičenja. Evo šta o kraljici sportova, kako još zovu atletiku, misli naš Benjamin Omerović.
Ja sam Benjamin Omerović. Učenik sam trećeg razreda. Volim fudbal, košarku, tenis, a najviše volim trčanje. Treniram atletiku u Atletskom klubu Novi Grad. Moja trenerica se zove Lejla Ališehović. Još uvijek se pripremam za svoje prvo takmičenje, vrijedno treniram i slušam savjete trenerice koja je super i uvijek se trudi da ispravno treniramo i spremimo se za što bolje rezultate. Nestrpljivo očekujem da krenu takmičenja, a moj san je da jednog dana nastupim na Olimpijskim igrama. Moj uzor je Amel Tuka koji je postigao odlične rezultate u ovom sportu, nadam se da ću imati priliku upoznati ga. U klubu sam stekao nove prijatelje, a sa mnom trenira i moja školska drugarica Elin. Iako ponekad trening zna biti naporan, nama je zanimljivo jer se sjajno družimo, pričamo, smijemo i uživamo u sitnicama. Ljubav prema sportu se postepeno razvijala sa tatom i mamom jer su i oni voljeli i još uvijek vole sport. Tata je trenirao fudbal, prati sve utakmice koje i ja gledam sa njim. Mama je trenirala brzo klizanje, ali voli i ostale sportove, gotovo uvijek gleda fudbalske utakmice sa mnom. Preporučio bih svima da se bave nekim sportom jer sport doprinosi boljem razvoju i zdravijem životu. Atletiku bih preporučio jer je obuhvata više disciplina u kojim svako može naći nešto za sebe, i na kraju… ipak je to kraljica sportova.
Ni u jednom sportu ne postoji toliko poštovanja, uvažavanja rivala i fer-pleja kao u atletici… dakle, sve ono što ga krasi i zbog čega je naš Benjamin izabran i za najtolerantnijeg učenika u razredu. Sjajan je učenik i nema sumnje da će biti uspješan i u atletici. Dragi Benjamine, želimo ti hrabrost, odlučnost i upornost potrebnu za takmičenja koja silno priželjkuješ, a mi se iskreno nadamo i Olimpijadi na kojoj ćeš ponosno predstaviti boje naše zastave. Sretno!

 

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220