2. razred

Moja mašta može svašta

Kako i u šta se maskirati je pitanje koje muči mnoge koji upražnjavaju karnevalsku tradiciju. Jednostavno barem na jedan dan budite lik o kojem oduvijek maštate. Postoji mnogo originalnih, jedinstvenih i zanimljivih ideja kako dočarati omiljenog lika, a sve što trebate je pogledati u svoj ormar i uz malo mašte nešto što već imate iskombinovati. Uvijek možete pitati za savjet ili obratiti pažnju na ljude u vašoj blizini koji to inače odlično rade…

U ponedjeljak, 5. 2. 2018. godine družili smo se na maskenbalu koji su priredile Benjaminova mama, gđa Adisa Borovina-Đulabić i naša učiteljica.

Maštovitim kostimima mališani su u našu učionicu „doveli“ princeze, pčelicu, klauna, vilenjaka, vukodlaka i brojne druge likove iz bajki i crtanih filmova. S nama su bili i poznati fudbaleri, Harry Potter, Hermiona, Pipi Duga Čarapa, Betmen, poznata rokerka… Posebnu pažnju je privukao Anonymous, naravno, i danas je djelovao na internetu.

Cilj ove aktivnosti je poticanje učenika na slobodno izražavanje i poticanje kreativnog umijeća što se kostima i maski tiče uz nastojanje da što vjernije prikažu lik koji predstavljaju, što su naši đaci i pokazali.

Svi mi u II1 se nadamo da će maskenbal postati tradicionalan programski sadržaj škola.

Mi smo i danas naučili puno u odličnoj atmosferi ispunjenoj raznovrsnim aktivnostima („Danas sam“, “Grupe pjevaju“, „Šta je maskenbal-teorija“, „Pravimo maske“, „Stavljanje repa magarcu“ i dodjela diploma za najljepšu masku, najoriginalniju i najlika) koje su bile ispunjene smijehom, plesom, pjesmom, stvaranjem naših maski i dobrim vibracijama pa već sad imamo neke nove ideje za još zabavnije aktivnosti i originalnije maske.

Nadamo se da će kombinacija ideja i snalažljivosti koju smo pokazali u maskiranju, ali i pravljenju naših prvih maski poslužiti kao inspiracija i bar na trenutak oživjeti vašu maštu.