Škola

Naši učenici napravili svoju prvu digitalnu slikovnicu

U ponedjeljak, 8.1.2018. godine u biblioteci OŠ „Čengić-Vila 1“ održana je radionica za učenike pod nazivom “Ispričati priču u digitalnom dobu”. Voditelji radionice, Tarik Alimanović i Majo Pavlović, na zanimljiv i mlađem uzrastu  pristupačan način, upoznali su učenike s razvojem pripovijedanja od najranije prošlosti čovjeka, preko pojave pisma, izuma štampe i promjena koje je taj izum donio. Potom je bilo riječi o promjenama koje su na knjigu, čitanje, jezik i pripovijedanje ostavile industrijske revolucije, počevši od izuma parne mašine do suvremenog doba.

Učenicima je ukazano na promjene kako čitalačkih praksi, tako i praksi pripovijedanja, s posebnim naglaskom na mogućnosti transformacije čitatelja kao konzumenta sadržaja u njegovog producenta. Također, učenici su se upoznali s različitim tipovima čitanja, te fazama u razvoju weba, kao i njihovom međusobnom utjecaju. Govorilo se i o razlikama i sličnostima između e-knjiga i štampanih knjiga.

U drugom dijelu radionice učenicima su predstavljene posebnosti slikovnica i tradicionalni načini njihove izrade, te im je ukazano na razlike u izradi tradicionalih i e-slikovnica. Učenici su se potom upoznali s različitim mogućnostima pričanja priča u digitalnim medijima, te s aplikacijama koje se u tu svrhu mogu koristiti.

Nakon toga, upoznali su se s tehničkim mogućnostima konkretnih aplikacija za izradu digitalnih priča, te pristupili praktičnom radu s jednom od njih gdje su zajednički izradili svoju prvu e-slikovnicu, koju možete pogledati u prilogu.

Slikovnicu možete pogledati klikom na sliku ispod.