Nosimo ružičaste majice – stop vršnjačkom nasilju!

Nosimo ružičaste majice – stop vršnjačkom nasilju!

Vršnjačko nasilje je problem s kojim se učenici, uposlenici škole, roditelji i društvo u cjelini susreće svakodnevno iako često mnogi nisu sigurni šta ovo nasilje tačno predstavlja. Nasilje nije samo fizičko – ono može poprimiti različite oblike koje je ponekad teško prepoznati.

Svake posljednje srijede u mjesecu februaru obilježava se Dan ružičastih majica – dan koji simbolizira borbu protiv vršnjačkog nasilja, podizanje svijesti o ovom obliku nasilja koja nosi izrazito negativne posljedice po svako dijete. Obilježavanje Dana ružičastih majica započelo je u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica predstavljala potporu teško bolesnoj majci.

Učenici i učenice naše škole su, stoga, u srijedu, 24. 2. 2021., obilježili ovaj dan nošenjem ružičastih majica u znak podrške ovom dječaku i svoj djeci koja su žrtve vršnjačkog nasilja. Svakodnevni život naše djece u posljednjih godinu dana odvija se u digitalnom okruženju, online – na platformama, društvenim mrežama, kanalima za komunikaciju. Pored svih prednosti koje nam donose moderni alati za komuniciranje putem interneta, svjesni smo i opasnosti kojima su naša djeca svakodnevno izložena. Jedna od njih je i vršnjačko nasilje u online okruženju. Nasilje putem interneta je, svakako, tema o kojoj se mora govoriti što češće jer djeca u ovom uzrastu nisu uvijek svjesni kako mogu prepoznati nasilje putem interneta, kao ni kako se zaštititi od njega. U našoj školi organizirani su časovi odjeljenske zajednice na kojima se razgovaralo o ovoj temi s učenicima. Predočeni su im i materijali koji će im pomoći da prepoznaju i prijave vršnjačko nasilje.

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220