O obrazovanju iz perspektive devetogodišnjeg Zaka Agića

O obrazovanju iz perspektive devetogodišnjeg Zaka Agića

 „Nemojte limitirati djecu samo na ono što ste vi naučili,

jer djeca su rođena u drugom vremenu.“ (Rabindranat Tagor)

U želji da se djeci olakša izolacija, a online nastava učini zanimljivom i efikasnom, Centar za obrazovne inicijative Step by Step i Zajednica inovativnih nastavnika pripremili su mnoštvo ideja i aktivnosti za rad sa djecom, metode i strategije, sedmične izazove, ali i grupe za psihološku podršku za nastavnike/ce, webinare na tražene teme i linkove na korisne sadržaje.

Također, svaku noć od 19:00 časova imamo priliku gledati i slušati Besjedu o obrazovanju na Youtube kanalu COI Step by Step.

U nedjelju, 17.5.2020. godine Besjeda je ugostila najmlađeg sagovornika u ovom serijalu.

O lakoći življenja, iskustvu u školi, učenju i druženju, bez straha od ocenjivanja, procenjivanja ili greške, važnim i ozbiljnim pitanjima, govorio je Zak Agić, učenik četvrtog razreda naše škole.

Ljubav, spontanost, poštovanje, odgovornost, tolerancija, jednostavnost samo su neke od životnih vrijednosti koje je pokazao naš Zak.

Mišljenje je vještina koja se razvija, a da roditelji, učitelji i nastavnici, škola i društvo imaju obavezu stvarati uslove u kojima će djeca postati kritički mislioci svjedoči i ovaj otvoreni i prijateljski dijalog koji je vodio Nedim Krajišnik, zamjenik direktorice COI Step by Step.

Strpljenje, mnogo prilika za vježbanje, podržavajuće okruženje, različite strategije, metode i tehnike koje potiču mišljenje su koraci u stvaranju učionice koja misli kritički.

Ponosni smo što je Zak učenik naše škole i što je na vrlo ozbiljan način ukazao na to šta su istinske životne vrijednosti i kako ih živjeti u školi.

 

O obrazovanju iz perspektive devetogodišnjeg Zaka Agića

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220