Obilježili smo Međunarodni dan pismenosti

Obilježili smo Međunarodni dan pismenosti

Danas smo obilježili Međunarodni dan pismenosti koji se u svijetu tradicionalno obilježava 8. septembra svake godine. Međunarodni dan pismenosti utemeljio je UNESCO davne 1967. godine s ciljem isticanja i promoviranja važnosti pismenosti za pojedince, zajednice i društva s nadom da će se jednoga dana riješiti problem nepismenosti u svijetu. UNESCO-ova inicijativa ističe važnost pismenosti, ali i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još uvijek pogađa veliki dio svjetskog stanovništva.

Da je pismenost prvi i najvažniji korak čovjekovog napretka pokazali su i naši učenici na radionici koju smo nazvali „Zarobimo riječi.“

Cilj ove radionice je bio potaknuti djecu da otkriju radost čitanja, učenja i obrazovanja, postanu svjesni šta sve može pojedinac ako je pismen i koliko je jedno društvo na dobitku poticanjem mladih da preuzmaju odgovornost za izgovorene riječi, prepoznaju riječi i rečenice koje su ugodne i one koje vrijeđaju dostojanstvo pojedinca…samim tim postanu svjesni značaja pismenosti.

Pismenost je jedan od preduvjeta za stvaranje društva i zajednica znanja, razvoja tolerancije i multikulturalnosti i zbog toga je važno poticati djecu da istražuju i govore o radostima pismenosti.

           

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220