Obilježili smo Međunarodni dan porodice

Obilježili smo Međunarodni dan porodice

“Snaga nacije počiva u integritetu porodice”
Konfucije

Društvo pred nas stavlja nove izazove, ali i mogućnosti. Potreba za stalnim usavršavanjem i partnerskim djelovanjem je velika. Uloga porodice u tom procesu je izuzetno važna. Porodica predstavlja osnovu svakog društva i ima značajnu ulogu u razvoju pojedinca. Ona je oslonac za svako dijete i predstavlja najbolji osnov za odrastanje. Porodica ima mogućnost, ali i obavezu da zajedno sa školom, doprinosi razvoju obrazovanja.

Međunarodni dan porodice obilježava se 15. maja, od 1993. godine. Generalna skupština Ujedinjenih nacije proglasila je 15. maj za dan porodice i na taj način istakla njenu važnost.

Širom svijeta, na ovaj dan, organizuju se razne manifestacije, čiji je cilj ukazati na značaj porodice. Na ovaj dan, u školama se organizuju edukativne, kreativne, zabavne i sportske aktivnosti čiji je cilj okupiti veliki broj porodica i ukazati na značaj partnerskog odnosa porodice i škole.

Vodeći se činjenicom da prema majci, ocu, bratu ili sestri osjećamo bezuslovnu ljubav i da je partnerski odnos porodice i škole od velike važnosti za uspjeh djeteta i mi smo organizovali druženje s našim porodicama. Dakle, povodom Međunarodnog dana porodice, a u čast naših najdražih, učenici i učenice III-1 pjevali su omiljene pjesme za svoje roditelje, nane i bake, nakon čega je uslijedilo nešto drugačije druženje. Roditelji su sjedeći u školskim klupama, u grupnom radu rješavali zadatke na temu zajedničkog djelovanja u narednoj školskoj godini, prezentirali urađeno i dobili povratnu informaciju o uspješnosti timskog rada upravo od svoje djece.

Isticanjem i priznanjem koliko svako od nas radi odajemo priznanja jedni drugima i postižemo više. Trud, snaga, strpljenje i ljubav je potrebna za rad sa djecom u porodici, ali i u školi. Ljubav, kompromis, poštovanje i prijateljstvo jednu porodicu, ali i školu čini zdravom i jakom. Vjerujemo da zajedničkim djelovanjem postižemo više.

 

 

 

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220