Obilježili smo Nedjelju/tjedan borbe protiv tuberkuloze

04.10.2022.

Tuberkuloza je bolest uzrokovana bakterijom koja se širi putem vazduha s jedne osobe na drugu. Obično napada pluća, ali i ostale dijelove tijela, kao što su mozak, bubrezi ili kičma.
Nedjelja borbe protiv tuberkuloze obilježava se sredinom septembra kako bi se skrenula pažnja javnosti na činjenicu da tuberkuloza i dalje predstavlja značajan zdravstveni problem u većem dijelu svijeta, te da prevencija i pravovremeno liječenje ove bolesti imaju značajnu ulogu u njenoj kontroli.
Mjerenje pritiska i nivoa šećera u krvi na trgovima i javnim mjestima, akcije doborovoljnog davanja krvi, kontrole vode za piće, akcije čišćenja školskih dvorišta i parkova, posjeta oboljelima u njihovim domovima koji su slabijeg imovinskog stanja, informativno-edukacijske aktivnosti su samo neke od aktivnosti koje se poduzimaju u svijetu, a sve u cilju podizanja svijesti, prevencije i pravovremenog liječenja tuberkuloze i drugih oboljenja disajnih puteva.
I ove godine su naši vrijedni učenici, članovi sekcije Crvenog križa i njihova nastavnica Vildana Jugo u periodu od 14. do 21. septembra prodajom prigodnih markica obilježili Nedjelju/tjedan borbe protiv tuberkuloze. Ove godine su prodali 180 markica.
„Investirajmo da bismo okončali TBC. Spasimo živote” tema je Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze 2022. godine.