Odali smo počast 1601 ubijenom djetetu Sarajeva

Odali smo počast 1601 ubijenom djetetu Sarajeva

Svaki veliki san počinje sa sanjarem.
Zauvijek zapamti, u sebi imaš snagu, strpljenje, i strast da dosegneš zvijezde i da promijeniš svijet. (Hariet Tubman)

Uvijek su djeca učila sve o svijetu koji ih okružuje, odnosima s ljudima i njima samima. Djeci je važna ljubav, sigurnost, uvažavanje, povjerenje, igra, istraživanje, znanje, motivacija…zdravlje i život. Svako dijete je pojedinac za sebe i jednako važan član društva u kojem živimo.

Nažalost, 1601 djetetu Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine oduzeto je pravo na život, oduzeto im je djetinjstvo i snovi koje su sanjali. Vjerujemo da je svako dijete čiji je život tad zaustavljen imalo dovoljno hrabrosti i želje da ostvari neke svoje snove. Vjerujemo i da bi se usudili probati nešto novo, nešto što ih čini sretnim i ispunjenim. Možda su baš oni mogli promijeniti svijet i učiniti ga boljim!

Zbog toga su u četvrtak, 9. maja 2019. godine djeca Sarajeva podigla svoje ručice kako bi ih „veliki“ dobro vidjeli i poručili da se tako nešto više nikada ne smije ponoviti. Nekoliko stotina učenika sarajevskih srednjih i osnovnih škola odalo je počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Manifestacija pod nazivom “A bili su samo djeca” održana je na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, a povodom Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva i Dana pobjede nad fašizmom.

Naša Vokalna sekcija i Sarajevski djačaci u pratnji nastavnice Adelite Kadić i direktorice Nermine Sabljica su bili dio ove manifestacije.
Pjesmom “Samo da rata ne bude” koja je izvedena i na znakovnom jeziku, svi prisutni su poslali snažnu poruku – da više ne smije biti rata i da djeca u Bosni i Hercegovini više ne smiju biti žrtve loših i opasnih odluka odraslih ljudi.

Djeca su najvrijedniji dragulj svijeta!

Ukoliko ne želite da se jednog dana probudite i zažalite što im niste omogućili da sanjaju, poticali ih da dosegnu zvijezde i da mijenjaju ono što ne valja, počnite – jer nikad nije kasno za novi cilj i novi san.

Zamislite koliko bi postiglo 1601 nevino dijete Sarajeva čiji je život naglo stao!

U četvrtak, 9. maja 2019. godine prisjetili smo se 1601 nevinog djeteta!

Svi prisutni su plakali… roditelji ubijene djece, predstavnici zajednice, učenici, nastavnici i direktori sarajevskih srednjih i osnovnih škola!

 

 

 

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220