Škola

Okrugli sto na temu „Be food smart“ ili „Postani ekspert za ishranu“

Pretilost postaje sve značajniji javno-zdravstveni problem upravo zbog porasta pretilosti već u dječijoj i adolescentnoj dobi. U mnogim zemljama pretilost kod djece doseže epidemijske razmjere koje su krenule osamdesetih godina prošlog stoljeća. Većina stručnjaka smatra kako je to rezultat prekomjernog unosa hrane, sjedilačkog načina života i psiholoških faktora, dakle nezdravih životnih navika koje su posljedica savremenog načina života.

Pretilost nastaje prekomjernim nakupljanjem masti u organizmu i povećanjem tjelesne težine. Povećani unos visokokalorične hrane bogate mastima i rafiniranim šećerima uz nedovoljnu fizičku aktivnost dovodi do stvaranja viška energije, što se u organizmu pohranjuje u obliku masti. Može se reći da je pretilost nesrazmjer između povećanog unosa i smanjene potrošnje energije, što rezultira pohranjivanjem viška energije u masno tkivo. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je definirala pretilost kao bolest u kojoj se višak masnog tkiva nakuplja u tolikoj mjeri da ugrožava zdravlje.

Kako je pretilost multifaktorna bolest, na njeno nastajanje utječu i genetski i socijalni faktori.

Podaci za „uzbunu“

Istraživanje u okviru projekta “Pretilost u osnovnim školama” u kojem je sudjelovalo 33.200 djece u osnovnim školama Kantona Sarajevo, pokazalo je da je od 50 % djece s poremećajima u indeksu tjelesne mase, oko 10 % pothranjeno, a njih oko 40 % je pretilo. U srednjim školama rezultati istraživanja su nešto bolji i pokazuju da je oko 18 % djece pretilo, ali i to je ozbiljno upozorenje da je potrebno sistemski raditi kako bi se ovakvo stanje popravilo.

Podaci za Općinu Novo Sarajevo

Kako se vidi iz tabele, u našoj Općini, 36,9 % djevojčica i 47,2 % dječaka osnovnih škola je pretilo. Također se vidi da je u našoj Općini najmanje učenika s normalnom tjelesnom težinom, 48,4 %.

Podaci za OŠ „Čengić Vila I“

Kako se vidi u tabeli, u našoj školi, 18,5 % djevojčica ima prekomjernu tjelesnu težinu dok ih je 12,1 % već pretilo. Što se tiče dječaka 19,7 % ih ima prekomjernu težinu, a također 19,7 % ih je već pretilo

O prehrambenim navikama i prevenciji pretilosti bilo je govora na okruglom stolu koji je održan u četvrtak 29. 3. 2018. godine s početkom u 16:15. Svoja iskustva o prehrambenim navikama podijelila je s nama i gospođa Željka Kunoš-Anjum kojoj se i ovim putem zahvaljujemo.

Kažu da je najteže načiniti prvi korak i pobijediti samog sebe. Ovim smo načinili prvi korak, a svima nam ostaje da radimo na „pobjedi“, jer „Najskuplja hrana je  nezdrava hrana“.

Zdravstvena sekcija

Voditeljica sekcije, Rezija Hasanić