On je naš ponos

On je naš ponos

Postati najmlađi saradnik Microsofta u Evropi je golema stvar. Tehnologija i korištenje tehnologije je stalni predmet rasprave kod mnogih odgajatelja, učitelja, roditelja, sociologa i istraživača. Pitanja poput onog kako su se u cijeloj toj priči pronašla djeca i kako korištenje savremene tehnologije utječe na njihov razvoj, su samo neka od često postavljanih. Mak Ostrogonac je dokaz da pravilno usmjerena djeca i njihovo korištenje tehnologije mogu iznjedriti vrhunske rezultate. Evo šta Mak kaže o tome:

Ja sam Mak Ostrogonac, učenik VII-4 razreda. Obožavam računare i sve što ima veze sa tehnologijom. Već nekoliko godina se bavim informatikom na kursu Programiranja i Game design-a School & School. Tamo sam učio o računarima, programirao u Scratch-u i Construct-u a zadnjih godinu dana radim u Godot game engine-u. Zadnjih par mjeseci učio sam o Administraciji Windows OS-a i izašao sam na polaganje ispita MTA (Microsoft Technology Associate). MTA predstavlja početni korak i osnovnu razinu certifikacije za vrednovanje  IT  znanja. Prema meni dostupnim informacijama, jedan sam od najmlađih u Evropi koji su položili ovaj ispit. Otkad znam za sebe zanimala me tehnologija, posebno IT, a roditelji me podržavaju u tome. Svima bih preporučio da budu uporni i da ne odustaju od svojih snova. 

Sigurno je da smo svi u školi ponosni i sretni jer je baš naš Mak ostvario ovakav uspjeh. Sigurno je i da se do ovakvog uspjeha ne stiže lako, a da je naš vrijedni učenik i drug kako ga opisuju vršnjaci uložio veliki trud, rad i ljubav u ono što mu je važno. Nadamo se da je ovo samo jedan u nizu mnogobrojnih uspjeha koje će Mak ostvariti u životu. Dragi Mak, čestitamo od sveg srca! Ne odustaj, i ne posustaj – želimo ti da ostvariš sve svoje snove! Naravno, čestitamo i sjajnim roditeljima koji svoje dijete podržavaju na pravi način!

Minut pozitive / ASA Osiguranje / Mak Ostrogonac

Učenik sarajevske "OŠ Čengić-Vila I" Mak Ostrogonac postao je medijska zvijezda zbog svog velikog uspjeha. Sa 12 godina položio je internacionalno priznat certifikat – Microsoft Technology Associate (MTA) i tako je postao najmlađi dječak u Evropi koji je uspio položiti taj test!#1minut #minutpozitive #asaosiguranje

Posted by 1minut on Četvrtak, 28. March 2019.

 

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220