Posjeta bratske škole iz Istanbula

Posjeta bratske škole iz Istanbula

Naša škola je u okviru projekta „Moj izbor je turski“ potpisala Protokol o bratimljenju škola s prijateljskom školom iz Istanbula, Bağcılar Furüzan Sadıkoğlu Ortaokulu, kojim je definisan način odvijanja saradnje ove dvije škole, a u kojem između ostalog stoji da će škole u okviru svojih materijalnih mogućnosti ostvarivati radne posjete dva puta godišnje i na taj način raditi na vođenju projekta te ga pratiti i ocjenjivati na učinkovitiji način.

S tim u vezi, u periodu od 19. do 22. 11. 2019. godine realizirana je posjeta bratske škole našoj školi gdje smo ugostili 8 nastavnika i 8 učenika iz Istanbula.

Cilj posjete je da se proširi znanje turskog jezika koji učenici naše škole izučavaju kao drugi strani jezik, da se bolje upozna historija zemlje, njeni kulturološki i obrazovni sistemi, te da se osnaže zajedničke kulturne vrijednosti, osjećaji mira, ljubavi, bratstva i prijateljstva među bratskim školama. Ono što je bitno istaći je da su domaćini vršnjacima iz Istanbula bili naši učenici koji uče turski jezik, a koji su ih  u svojim domovima ugostili, te su na taj način imali priliku koristiti stečeno znanje na nastavi turskog jezika.

Gosti su tokom posjete imali priliku upoznati se s kulturno-historijskim znamenitostima našeg grada i Bosne i Hercegovine. Prvi dan realizirana je posjeta našoj školi i upoznavanje s domaćinima, potom su imali priliku upoznati se sa značajem Tunela spasa, a također su obišli Centar za zdravo starenje i družili se s generacijom treće životne dobi. Drugi dan posjete je bio predviđen za posjetu Hercegovini, odnosno gradu Mostaru i njegovim kulturno-historijskim znamenitostima i prirodnim ljepotama. Treći dan su gosti imali priliku vidjeti Muzej Alije Izetbegovića, Žutu tabiju, Baščaršiju, te posjetiti Institut Yunus Emre i Općinu Novo Sarajevo.

Posljednji dan posjete su škole obnovile protokol o bratimljenju i produžile ovu vrijednu razmjenu iskustava i znanja na sljedeće četiri godine, te će se ova lijepa saradnja na obostrano zadovoljstvo nastaviti i razvijati u budućnosti. Projekat realizira naša škola u cjelini, a posebne zasluge za njegovu realizaciju ima nastavnica Turskog jezika, Đenana Kadrić.

Zahvaljujemo se svim nastavnicima i uposlenicima, te saradnicima naše školi koji su dali svoj doprinos za realizaciju ovog projekta.

 

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220