Posjeta Institutu za jezik

Posjeta Institutu za jezik

U srijedu, 26. 2. 2020. godine učenici/učenice devetog razreda naše škole su u pratnji nastavnica Selme Ljajić i Niaze Imamović-Korjenić posjetili Institut za jezik. Povod za posjetu bilo je obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika, ali i Dani Instituta za jezik.

Tokom posjete učenici/učenice su imali priliku pogledati stalnu postavku Instituta, a kroz izložbu ih je provela viša stručna saradnica Instituta Sumeja Bičević. Nakon izložbe prisustvovali su predavanju na kojem su više naučili o starim bosanskim poveljama, evanđeljima, ali i o pismima u BiH, prvenstveno o bosančici. Erma Ramić-Kunić pokazala im je i originalan izgled evanđelja, uputila ih u stare bosanske spise, ali i način nastanka spisa u vrijeme srednjovjekovne Bosne.

Učenicima/učenicama je predstavljen i put razvoja Instituta, značaj Instituta za očuvanje našeg jezika, ljudi zaslužni za rad ove institucije i u najtežem periodu, ali i časopis “Književni jezik” i sadržaj časopisa.

Zahvaljujemo se ljubaznim saradnicama Instituta na srdačnom dočeku i gostoljubivosti, kao i na mnogim korisnim i poučnim informacijama s kojima su upoznale naše učenike/učenice. Nadamo se da ćemo i u budućnosti imati priliku prisustvovati edukativnim radionicama u Institutu za jezik.

Dio atmosfere možete pogledati na fotografijama u prilogu.

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220