Posjeta Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti

11.04.2023.

U ponedjeljak 3. 4. 2023. godine učenici naše škole, uglavnom, članovi i članice Literarne sekcije (mlađi uzrast), Recitatorske sekcije (stariji uzrast) i Kluba ljubitelja knjige posjetili su Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti. Posjeta je organizirana kao dio programa obilježavanja bitnih datuma u mjesecu martu – Svjetski dan knjige i Svjetski dan poezije, te u mjesecu aprilu – Međunarodni dan dječije književnosti i Svjetski dan knjige i zaštite autorskih prava.
Posjeta je protekla u veoma ugodnoj atmosferi. Učenici su mnogo toga vidjeli i naučili. Na samom početku posjetili su Galeriju “Mak” i pogledali izložbu radova studenata iz različitih dijelova svijeta, a na temu vršnjačkog nasilja. Nakon toga kratka predavanja i upoznavanje s Muzejom održale su kustosica Đana Kukić i Ifeta Lihić. Naučili smo značenja pojmova eksponat i ostavština, upoznali se s nastankom Muzeja i njegovom funkcijom i obišli stalne postavke Muzeja: sobu i biblioteku S. S. Kranjčevića, rukopise i eksponate naših bh. pisaca, a tema naših razgovora bili su: Branko Ćopić, Hasan Kikić, Zija Dizdarević, Petar Kočić, Kalmi Baruh, Isak Samokovlija, Meša Selimović, Ivo Andrić. Dio vremena posvetili smo i razvoju teatra u BiH, poznatim bh. glumcima, predstavama, kostimima i lutkama koje su korištene u predstavama i sl.
Puni utisaka i pozitivne energije napustili smo Muzej uz obećanje da ćemo opet doći i poziv uvažene kustosice da posjetimo izložbu o Isaku Samokovliji. Na povratku kući, svratili smo u dvorište Begove džamije, prošetali našom Baščaršijom, nahranili golubove kod Sebilja i zadovoljni se vratili u školu.
Veliku zahvalnost dugujemo Kerimu Baliću, vozaču Centrotransa koji je u svom autobusu napravio posebno mjesto za naše učenike, ljubazno i s osmijehom ih dočekao i prevezao do destinacije. I ovom prilikom hvala Kerimu i divnim ljudima velikog srca koji podržavaju obrazovanje i kvalitetno odrastanje nađih učenika i učenica.
Posjetu su organizirale i išle u pratnji učenika učiteljica Selma Šurković, nastavnica Niaza Imamović-Korjenić i bibliotekarka Maida Kruščica. 🏛️📚📖