Prijateljska utakmica u našoj školi

Prijateljska utakmica u našoj školi

U prvoj međurazrednoj utakmici u našoj školi su se svi učesnici i učesnice odlično zabavili!
Kada nam je učiteljica predložila da na času Tjelesnog i zdravstvenog odgoja odmjerimo snage sa našim vršnjacima iz III-2 odjeljenja, svi smo se oduševili, čak i oni kojima fudbal nije omiljeni sport.
Dakle, u srijedu 24. 10. 2018. godine se odigrala utakmica između dva odjeljenja trećih razreda. Pripreme su trajale cijelu sedmicu: odabir boja dresova (jedna ekipa je izabrala crnu, a druga ekipa bijelu boju), razrada taktike, odabir igrača, golmana, sudije, ali i priprema navijačkih rekvizita.
Prvi gol je postiglo odjeljenje III-1 razreda. Poslije toga je bio dosuđen penal za III-2, i oni su postigli gol izjednačenja. Bilo je lijepih udaraca na golove obje ekipe. Nakon toga je dosuđen penal, ovaj put za ekipu III -1 odjeljenja, te su tako došli do vođstva rezultatom 2:1. Bez obzira na rezultat, igrači III-2 odjeljenja su se silno trudili. Iako su bili umorni, igrači III-1 odjeljenja su fantastičnim ubacivanjem uspjeli postići još jedan gol.
Cijela utakmica je bila još uzbudljivija zbog navijanja naših drugarica koje su se posebno pripremile za ovu utakmicu. Djevojčice iz jednog razreda su odjenule crne majice i suknjice, a djevojčice iz drugog razreda su odjenule bijele majice i suknjice za utakmicu, pripremile su navijački ples, napravile rekvizite i zastave. Veliko hvala za uloženi trud i podršku, puno nam je značila.
Konačan rezultat je bio 3:1 za ekipu III-1 odjeljenja! Zaista smo se svi dobro zabavili. Svi se već radujemo revanšu.
– Djeca uče oponašanjem svojih roditelja, ali i nas nastavnika. Dovoljan razlog da se odgovorno ponašamo, biramo riječi i zadatke koje im dajemo. Kako djetetu pomoći da postane samostalna osoba je izazov koji podrazumijeva potpuni razvoj odgovornosti. Učiniti pravu stvar i kada znamo da neće biti kako mi to želimo, ili nećemo dobiti ono što želimo, je odgovornost vrijedna pohvale. Sretna sam jer su osmogodišnjaci prihvatili izazov, sami planirali, organizovali i realizirali opisanu utakmicu. Razmišljali su o osjećanjima drugih i pravedno se odnosili jedni prema drugima. Sretna sam jer su pokazali odgovornost i zahvalna jer sam naučila da treba da im češće dajem prilike u kojima će pokazati svoju poduzetnost – rekla nam je učiteljica Maja.
– Ideja učiteljice Maje je bila da razredi odmjere snagu, u sportskom duhu. Ono što je mene oduševilo jeste pristup i ozbiljnost učenika. Ne mogu a da ne kažem da sam presretna, jer su kroz igru pokazali da uvažavaju jedni druge. Podržali su boljeg u ovoj utakmici, i radovali se uspjehu općenito. Od srca se zahvaljujem učenicima na utakmici u kojoj smo svi uživali. Nadam se da ćemo nastaviti sa podizanjem svijesti naših učenika kroz igru – rekla nam je učiteljica Belma Softić.

Zak Agić, učenik trećeg razreda

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220