Priredba povodom Ramazanskog bajrama

Priredba povodom Ramazanskog bajrama

U četvrtak 6. 6. 2019. godine, s početkom u 17.00 sati u holu naše škole održana je priredba povodom Ramazanskog bajrama.

Ramazanski bajram počinje 1. ševala i traje tri dana. Obilježava se poslije završenog ramazanskog posta kao znak potpunog zadovoljstva zbog izvršenih ramazanskih obaveza. Poslije radosti koje nam donosi ramazan, kandilji i teravije, sehuri i zajednički iftari, pune džamije i mukabele, zajednička sijela, dolazi Bajram, kruna našeg veselja. Svi oni koji su ramazan dostojno dočekali, sa njim živjeli i proživljavali nezaboravne trenutke čineći dobro imaju razloga da se tokom bajramskih dana raduju.

Za muslimane je Ramazanski bajram tradicionalni i porodični blagdan, posebno njegov prvi dan, rezervisan je za porodična okupljanja koja počinju od ranih jutarnjih sati, nakon klanjanja Bajram-namaza. Bajram je i blagdan koji podsjeća i upućuje na vrijednosti porodičnog života, zajedništva i ljubavi prema bližnjem. Ramazan je ispunio naše duše istinom i ljepotom pokornosti, ojačao naše vjerovanje i zbližio nas u ljubavi i zajedništvu. Činili smo ono što je trebalo da nam pomogne da budemo bolji, da ojača i rastereti naše duše, da nas poveže s braćom i sestrama. Nagrada za sve navedeno je Bajram. Konačno, dani Bajrama su dani radosti, veselja i sreće. Lica vjernika sijaju od sreće, zadovoljstva i radosti u danima Bajrama.

Zahvalnost treba svakodnevno živjeti jer nas čini pozitivnijim, produktivnijima i uspješnijim osobama. Ovom prilikom, želimo se zahvaliti našoj nastavnici Almiri Hadžić-Gološ za još jednu sjajnu priredbu čijom smo realizacijom uživali u bogatstvu različitih tekstova, prelijepih recitala, ilahija i pjesama. A da smo uživali i u modnoj reviji možete vidjeti u galeriji fotografija.

             

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220