Radionica “Posuđivanje stvari”

Radionica "Posuđivanje stvari"

Vjerujemo da smo svi bar jednom u životu bili u situaciji da nekom posudimo omiljen predmet i nikada ga ne dobijemo natrag. Moramo priznati da to baš i nije najbolji osjećaj, jer je neugodno pitati da nam se vrati ono što smo posudili. Neugodno je ako posudimo predmet osobi koju površno znamo, ali još je teže ako je riječ o osobi sa kojom smo bliski. Smatramo da je ovo aktuelna tema i čest problem s kojim se susrećemo i u razredima, te smo odlučili napraviti radionicu na kojoj smo puno naučili. Naš Ahmed i Uroš su u opuštenom razgovoru s vršnjacima iz III-4 razreda saznali da oni najčešće posuđuju: olovke, bojice, gumice, šiljalo i listove za blok, a ne posuđuju: pernice, ruksak, vodu, užinu, jakne i četkice. Učenici su iskreno govorili i kako reaguju ako im neko ne vrati posuđeni predmet, te su izborom pozitivnih primjera, ali i obrazloženjima zašto je baš taj primjer pozitivan, zaključili da je dijeljenje lijepa gesta, posebno ako time pomažemo drugima. Učenici su istakli da su tužni, a ponekad i ljuti ako im se ne vrati ono što su posudili, ali i zato jer ne znaju kako reagovati u ovim situacijama.
Uvijek vratite ono što vam je neko posudio, jer, s jedne strane to nije vaše, a sa druge strane, možda je baš to dragocjen predmet vašem drugaru – poručio je Ahmed Čopra.
Uvijek vratite ono što vam je posuđeno, jer to znači da ste pristojni, a zahvaljujući tome će vam opet neko nešto posuditi – poručio je Uroš Božić.
Kako bismo umanjili nesuglasice ove vrste, na početku školske godine treba da postavimo pravila o posuđivanju stvari koja ćemo svi poštovati. Dakle, posuđeni predmet vratiti na kraju nastave, a ako posuđeno izgubimo ili uništimo, to treba da i nadoknadimo – poručila je učiteljica Alma Gotovac.

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220