Radionice čitanja u našoj biblioteci

Vjerujemo da su svi svjesni značaja čitanja. Sposobnost čitanja i pisanja su ključni za uspjeh u svim oblastima školovanja i života. Pored toga, čitanje je zabavno, otvara nove svjetove uzbuđenja i avanture, stimuliše dječije razmišljanje i maštu.

Škola svakako igra važnu ulogu u poticanju i razvoju interesovanja i ljubavi prema čitanju i pisanju, zahvaljujući kojima razvijamo i vještine komunikacije i prezentacije, ali i sposobnost kritičkog promišljanja.

Mjesec maj je bio mjesec čitanja, istraživanja i prezentiranja istraživačkih rezultata učenika naše škole. Dakle, u maju su svakodnevno naši bibliotekari Tarik Alimanović i Elmedina Čorbić relaizirali radionice čiji je cilj bio poticanje na čitanje i samostalno istraživanje. Učenici su se koristili različitim izvorima informacija i istraživali različite oblasti, historiju, kulturu i geografiju, te je organiziran i kviz općeg znanja za učenike IV razreda. Po završenom kvizu, učenici su odabrali dvije njima najzanimljivije zemlje, Italiju i Portugal, te su istražili njihovu kulturu, tradiciju, historiju, svakodnevni život u tim zemljama, ali i zanimljivosti koje su karakteristične za ove dvije prekrasne zemlje. Također su naučili i neke od riječi i fraza na talijanskom i portugalskom jeziku. Grupe su rezultate svog istraživačkog rada prezentirale mlađim drugarima u produženom boravku.

Jedan od najboljih načina da spoznamo sebe i svijet oko sebe je da čitamo.

             

Podijeli sa prijateljima

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Email