Sestre su joj uzor

Sestre su joj uzor

Ona je primjer da se upornim i kontinuiranim radom mogu postići zaista veliki uspjesi. Iako je tek četvrti razred, vlasnica je brojnih medalja i trofeja koje je dobila kako u našoj, tako i u drugim državama. Predstavljamo vam Ejlu Makaš.
Ja sam Ejla Makaš. Učenica sam 4 razreda. Već četiri godine sam član Taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo. Položila sam crnu traku. Državna sam prvakinja u svojoj kategoriji. Sestre su mi najveći uzor. Volimo se, poštujemo i uvažavamo, pa je sasvim logično što sam krenula njihovim stopama i opredijelila se za borilačku vještinu koja nas uči kako dati najbolji dio sebe. U početku sam imala želju da budem uspješna kao moje sestre u taekwondou, a sada su želje još veće – želim biti bolja, želim otići na Olimpijadu i predstaviti Bosnu i Hercegovinu na najljepši mogući način.
Do sada sam osvojila 46 medalja. Od toga 36 zlatnih, 5 srebrenih i 5 bronzanih medalja. Priznajem da me vesele putovanja sa Klubom i druženja sa takmičarima iz naše, ali i drugih zemalja. Neka od najljepših takmičenja i druženja na kojima smo razmjenjivali znanja iz taekwondoa desila su se u Njemačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji. U Njemačkoj sam proglašena za najbolju takmičarku osvojivši zlato i trofej.
Tužna sam jer danas mnogi misle da borilački sportovi nisu za djevojčice. Taekwondo je disciplina, zahvaljujući kojoj treniranjem tijela i uma jačamo duh i životnu energiju. Ovo je sport koji nas uči kako treba da se ponašamo i zdravo odrastamo. Dakle, jednako vrijedan za djevojčice i dječake. Od neprocjenjivog značaja su mi i prijateljstva koja sam stekla širom Bosne i Hercegovine i Evrope. Preporučila bih svim učenicima da se bave nekim sportom, a oni koji već nešto treniraju da budu uporni, vrijedni i sanjaju, jer zahvaljujući snovima ja obilazim gradove, upoznajem divne ljude i predstavljam svoju porodicu, vršnjake, školu i državu na dostojanstven način.
Čestitamo našoj Ejli i želimo joj Olimpijadu!

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220