1. razredŠkola

Sigurnost djece u saobraćaju

Sigurnost djece u saobraćaju je odgovornost svih nas i prioritet na kojem se kontinuirano radi. U skladu s tim posjetila nas je gđa Elmedina Džebo iz saobraćajne policije.

U opuštenoj atmosferi kroz kratko predavanje o osnovnim pravilima sigurnog sudjelovanja u saobraćaju naši su učenici utvrdili znanja o osnovnim pojmovima u saobraćaju, saobraćajnim znacima, pravilnom ponašanju pješaka u saobraćaju, eventualnim opasnostima koje mogu izazvati dječije guranje i igra na saobraćajnici, brzopletost i manjak pažnje.

Između ostalog gđa Džebo je više puta naglasila da je priprema djece za saobraćaj proces na kojem se radi od najranijeg doba života, proces u kojem osim teorijskih znanja, treba formirati i navike, shvatanja, stavove i vještine koje će djecu učiniti sigurnim korisnicima puta. Djeca u ovom procesu uče prvo od roditelja, a zatim i od učitelja, nastavnika, saobraćajnih policajaca, iz sredstava javnog informisanja, ali u ovom procesu i sami đaci moraju dati veliki doprinos.

Apelujemo i molimo vozače da voze oprezno, naročito u blizini škola gdje svakog časa mogu očekivati da neko dijete pređe ulicu.

Apelujemo i molimo roditelje da još jednom ukažu djeci na najsigurniji put od kuće do škole.

Apelujemo i molimo odgovorne u vrtićima i školama da temi „Saobraćaj“ posvete posebnu pažnju.

Apelujemo i molimo učenike da budu odgovorni i pažljivi učesnici u saobraćaju.