2. razred

Stablo pozitivnih osobina

Vodeći se činjenicom da saradnja dvoje ili više ljudi donosi puno više od rada pojedinca, a u okviru partnerskog odnosa roditelja i škole, gđa Safija Kreštalica, Farisova mama i učiteljica II1 odjeljenja zajedno su realizirale radionicu na temu Borba protiv korupcije.
Spomenuti sadržaj smo integrirale u postojeće nastavne jedinice oblasti „Rad i zanimanja ljudi“ imajući u vidu ciljeve časa koji trebaju biti u funkciji razvoja moralnog odgoja kao i prevencije koruptivnih praksi.
Nizom različitih aktivnosti od kojih su učenici najviše uživali u igri uloga (pozitivan i negativan primjer rada uposlenika i korisnika javnih ustanova) učenike smo uvele u pojam korupcije, nakon čega je uslijedio niz zanimljivih, ali ozbiljnih zadataka koje su učenici uspješno savladali.
Usvajanjem pojmova favoriziranje, nepotizam, mito, prevara i podmićivanje svi učenici u odjeljenju su dali svoj prijedlog kako se možemo boriti protiv korupcije pri čemu smo izradili stablo pozitivnih osobina.
Stablo pozitivnih osobina ima za cilj poticanje, razvijanje i jačanje pozitivne svijesti o sebi, ali i njegovanje prijateljstva, poštovanja, dobrote, darežljivosti i ljubavi među učenicima čime dajemo svoj doprinos u borbi za pravdu.
Djeca nisu krila zadovoljstvo kada je došao trenutak da ocijene voditeljice radionice, a njihova opuštenost i iskrenost u ocjenjivanju je, zapravo, najbolji pokazatelj značaja i opravdanosti realizacije ovakvih radionica.