Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Dvadeset prvi mart se širom svijeta obilježava kao Svjetski dan Down sindroma. To je dan kada se slavi ljepota različitosti i inkluzija. Šetnjom pod nazivom “Skupa u školskim klupama” u Sarajevu je obilježen ovaj dan.

I učenici naše škole učestvovali su u navedenoj manifestaciji sa istom željom, skrenuti pažnju javnosti na pravo djece s invaliditetom na kvalitetno i inkluzivno obrazovanje od najranijeg predškolskog doba. Članovi Zdravstvene sekcije, mlađi uzrast u pratnji učiteljice Almase Halvadžija, pridružili su se učenicima osnovnih škola, nastavnicima i svim dobrim ljudima koji su danas nosili između ostalog i transparente na kojima je pisalo: “I Pipi je bila drugačija ali je imala svoju priču”, “Ja mogu sve, dajte mi priliku”, “Moje mogućnosti, moj izbor” i “Da niko ne bude izostavljen.”

Udruženje Život s Down sindromom FBiH postoji od 2006. godine radi poboljšanja kvaliteta života osobama s Down sindromom i njihovim porodicama kroz unapređenje rane intervencije, zdravstvene zaštite, inkluzije u redovne škole i vrtiće te osposobljavanje za samostalan život. Od 2012. godine taj datum uvršten je u UN-ove važne datume, pa se tim povodom održavaju konferencije u UN-u u New Yorku.

 

 

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220