Tačnost ili kašnjenje

Tačnost ili kašnjenje

Možda vam i vaši najdraži neće odmah reći koliko im smeta što kasnite, ali jednog dana možda više neće htjeti nešto planirati s vama.
Veoma je važno da vrijeme koje imamo pametno iskoristimo jer je vrijeme svih nas ograničeno, ali isto tako je važno da ne oduzimamo vrijeme koje pripada drugima. To činimo ako kasnimo. Istina, svi ponekad kasne, ali ako jedna osoba stalno kasni to je nepristojnost.
Biti tačan ili zakasniti je uvijek aktuelna tema, te smo odlučili napraviti radionicu na kojoj smo iznenađeni iskrenošću naših vršnjaka. Olujom misli saznali smo šta naši drugari znaju i koliko razumiju pojam „kašnjenja“, te smo zamolili djecu koja kasne da iskreno navedu razloge kašnjenja, ali i one koji ne kasne da savjetom pomognu svojim drugarima koji bi trebali biti odgovorniji i tačno na vrijeme stići u školu. Drugari su nas iznenadili otvorenim i iskrenim odgovorima. Zajedno smo zaključili da kašnjenje može biti posljedica lošeg planiranja, ili ako nam nije stalo da dođemo na vrijeme. Bez obzira na razlog, učenik/učenica koji/koja kasni trebao/trebala bi pokušati preuzeti odgovornost. Sigurni smo da ćete biti ponosni na sebe ako na vrijeme legnete i probudite se ujutro, doručkujete, odjenete i stignete u školu tačno na vrijeme. U početku će biti teško, ali ako preuzmete odgovornost i otklonite sve ono zbog čega kasnite – imat ćete vrijeme koje je dragocjeno i provedeno u društvu najboljih drugara iz razreda. To je vrijeme kada se najviše smijemo, prepričavamo doživljaje prethodnog dana, pričamo o omiljenom sportu i sportisti, prvim ljubavima i … Uživajte u tim lijepim momentima zajedno s nama!

Pripremili: Agić Zak i Omerović Benjamin

 

   

 

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220