Terenska nastava devetih razreda u Tuzli

Terenska nastava devetih razreda u Tuzli

U subotu 9.11.2019. godine, učenici devetih razreda u pratnji nastavnica: Almire Hadžić-Gološ, Mirele Piljević, Hatidže Dedović, Belme Softić, Nermine Sabljica i Selme Ćosić  posjetili su Tuzlu. Terensku nastavu iz geografije organizirala je nastavnica Almira Hadžić-Gološ.

Tuzla se nalazi  u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine,  na  obroncima planine Majevice, na prosječnoj nadmorskoj visini od 239 metara. Planinski vijenac Majevice na sjeveroistoku (943 m), Ozrena na jugozapadu, te Konjuha i Javornika, s rijekama Jalom i Sprečom, čine zaokruženu ekološku sredinu. Tuzla je, geografskim položajem, blago brdsko-planinsko područje s karakterističnim prirodnim, geomorfološkim i hidrografskim bogatstvima, florom, faunom i pejzažima rijetke očuvane ljepote jedno od najstarijih naselja u Evropi s kontinuitetom življenja. U Tuzli je pronađeno najstarije sojeničko naselje u Evropi, koje datira iz neolita (mlađe kameno doba), za razliku od ostalih pronađenih sojeničkih naselja u Evropi, koja datiraju iz željeznog doba. U Tuzli je pronađen i veliki broj predmeta iz doba neolita, a među njima posebno mjesto zauzimaju posude za isoljavanje, tj. posude za proizvodnju soli iz slane vode.

Ovom prilikom učenici i njihovi nastavnici posjetili su čuvenu Pannonicu – vodeni park sa slanim jezerima, zatim Geološki muzej i rekonstrukciju sojeničkog naselja, zatim šetalište Slana Banja, jedno od omiljenih destinacija Tuzlaka, koje nudi predivan pogled sa vidikovca na Tuzlu. Tu se nalaze mnoga obilježja grada, te spomen-obilježja stradalim u proteklim ratovima. Kratko smo se zadržali i pored termoelektrane Tuzla. Posjetu Tuzli učenici i nastavnici iskorstili su i za obilazak Kapije – spomen-obilježja civilnim žrtvama rata u periodu 1992-1995. godine.

Ostatak prelijepog dana učenici su proveli u šetnji Trgom slobode u starom dijelu grada, Trgom žrtava genocida u Srebrenici u kojem su smještene Čaršijska džamija i česma.

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220