Terenska nastava – Jajce

Terenska nastava - Jajce

U subotu  26. 10. 2019. godine, učenici osmih razreda  imali su priliku da uživaju u nastavi van školskih klupa, odnosno, realizirana je  prva terenska nastava u školskoj 2019/2020. godini. Terenska nastava odvijala se u Jajcu.

Grad Jajce je u prošlosti bio svojevrsna „raskrsnica“ raznih kultura, naroda, političkih promjena i historijskih zbivanja,  te se  iz svakog perioda može pohvaliti jednim kulturno–historijskim spomenikom i samim tim, jednom pričom iz davnina. Upravo je to bio razlog da se odlučimo za posjetu Jajcu.

Nekad kraljevski, a sada grad muzej pod otvorenim nebom, Jajce se nalazi u Centralnoj Bosni, odnosno u  sjeverozapadnom dijelu Srednjobosanskog kantona . Općina ima ukupnu površinu od 336,70 km2. Graniči sa općinama Travnik, Dobretić i Donji Vakuf, koji pripadaju FBiH  i općinama Šipovo, Kneževo i Mrkonjić Grad u Republici Srpskoj. Područje općine Jajce je pretežno  brdsko–planinskog karaktera i smješteno je na obalama rijeka Plive i Vrbasa.

Ime Jajce se prvi put spominje 1396. godine, a kraljevskim gradom postaje u 15. stoljeću kada 1461. godine u Crkvi sv. Marije biva krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Na samom ulazu u grad dočekao nas je predivan  prizor Plivskog  vodopada.Visok je 22 metra. Pored ljepote, poseban je i po tome što je jedini u svijetu koji se nalazi u samom centru grada.

Nije potrebno znati sve priče o historiji grada Jajca da biste ostali očarani njime. Obilazak grada teško da ostavlja ravnodušnim i velike kritičare današnjice. O bogatoj, komplikovanoj, nadasve burnoj i zanimljivoj historiji grada svjedoči i 29 nacionalnih spomenika.

S obzirom na kratko vrijeme koje smo proveli u Jajcu, odlučilli smo posjetiti samo neke od spomenika prirodne i kulturne baštine. To što smo posjetili samo neke od spomenika je razlog više da ponovo dođemo u posjetu ovom veličanstvenom gradu – muzeju.

Nakon obilaska vodopada  krenuli smo ka nešto novijoj historiji – u muzej AVNOJ-a. U njemu je 29. i 30. novembra 1943. održano 2. zasjedanje AVNOJ-a na kojem je 142. vjećnika donijelo neke od najvažnijih odluka za nastanak Jugoslavije.

Ispred muzeja se nalazi parna lokomotiva koja je značajna i zbog toga što je dovezla delegate iz Hrvatske i Slovenije na zasjedanje.

Na par koraka od ove tri zgrade je crkva sv. Marije, tačnije njeni ostaci. Sagrađena je u 12. vijeku i u njoj je 1461. godine krunisan kralj Stjepan Tomašević. U crkvi su takođe čuvane mošti svetog Luke evanđeliste, jednog od četvorice biblijskih evanđelista. Nakon što su Osmanlije osvojile Jajce, crkva je pretvorena u džamiju i nazvana imenom sultana Sulejmana II ili Fethija džamija. U slučajnom požaru je izgorila 1832. nakon čega nikada nije ponovo obnavljana.

Par koraka dalje su katakombe, Medvjed kula i podzemna crkva. Vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić u katakombama je sagradio crkvu, a krajem 1943. godine tu je boravio Tito.

Nakon obilaska katakombi popeli smo se  na tvrđavu. Ona se nalazi na nadmorskoj visini od 470. m i  daje vam potpuno novi pogled na grad, pogled iz sasvim drugačije perspektive. Smještena je nad gradom gdje vam pruža pogled na Jajce, kraljevski grad koji odiše podsjećanjem na davno minule bitke, narode iz davnina, naše pretke.

     

 

Pored današnjeg ulaza u tvrđavu nalazi se jedini sačuvani kraljevski portal u Bosni i Hercegovini, portal sa       kraljevskim grbom porodice Kotromanića iz 15. stoljeća.

U vrijeme kraljeva Stjepana Tomaša i njegovog sina Stjepana Tomaševića Jajce je bilo kraljevska rezidencija. Jajce nije poznato samo po svojoj kulturno-historijskoj baštini već i po svojim netaknutim prirodnim ljepotama. Na izlazu iz grada nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero koji imaju veliki značaj za razvoj sporta, rekreacije, sportskog ribolova, turizma i uzgoja ribe.

Posebnu atrakciju čine stare vodenice između Velikog i Malog Plivskog jezera nazvane Mlinčićima. Mi smo  uspjeli otići nakratko do Plivskih jezera, odnosno vodenica na Plivi. One su sagrađene u srednjem vijeku i ima ih 20.

Historiju grada Jajce ne možete upoznati i naučiti iz knjiga, članaka ili putopisa. Historija grada  kao što je  Jajce uči se pogledom, dodirom i osjećajem.

 

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220