Terenska nastava u Fojnici

23.05.2022.

Učenici i učenice IX razreda su u subotu, 14.5.2022. godine, bili u jednodnevnoj edukativnoj posjeti Fojnici. Terenska nastava iz predmeta Geografija i Historija je u sklopu Nastavnog plana i programa te je ovo bila jedinstvena prilika da se učenici upoznaju s kulturno-historijskim naslijeđem naše domovine.
U kraju zlatonosnih voda i ljekovite banje, s bogatim kulturno-historijskim naslijeđem, smještena je Fojnica, prekrasan gradić, koji nije mjesto kroz koje prolazite, već mjesto u koje dolazite jer to želite. A, kad ste došli, punjač vaših baterija će se uključiti već pri pogledu na zelenilo svuda okolo. Već samim dolaskom u grad, tabla s natpisom „Fojnica 1365. godina“, opominje nas da se radi o gradu s tradicijom.
Krenuli smo od centra grada do Atik džamije, koja zubu vremena odolijeva još od davne 1551. godine, a poznata je i po rukopisima koji su pronađeni u džamiji, pa iznad nje šetnicom uz brdo do vidikovca koje danas zove Prangija odakle se pruža najljepši pogled na čaršiju. Potom smo odšetali do Franjevačkog samostana Duha Svetoga, na brdu Križ, čija je muzejska zbirka od oko 10 000 starih knjiga i autentičnih rukopisa iz perioda srednjeg vijeka među najvrjednijim u regionu, a i šire. U bogatoj zbirci muzeja ističu se Ahdnama, ugovor izmedju fra Anđela Zvizdovića i sultana Mehmeda II El-Fatiha, 13 inukunabula te veliki broj knjiga i dokumenata iz perioda 15.,16. i 17. stoljeća, s posebnim osvrtom na fojnički grbovnik nastao u drugoj polovini 17. stoljeća. Naredna destinacija bila je lječilište Reumal koje je jedna savremeno opremljena specijalizirana ustanova za rehabilitaciju, rekreaciju, aktivni odmor, a posjeduje i sportske sadržaje. U blizini Reumala podignut je spomenik bosansko-hercegovačkom piscu Ziji Dizdareviću. Šetnjom kroz grad primijetili smo da su izgrađeni novi objekti, ali poseban utisak na nas ostavile su stare fojničke mahale i sokaci.
Doživjeti jedinstvenu atmosferu, snažne emocije, posebna iskustva i mogućnosti učenja koje se razlikuju od onih stečenih u učionici bio je cilj ove terenske nastave. Nastavnice Almira Hadžić-Gološ, Selma Ćosić i Raza Đuliman, pratili su učenike tokom ove posjete.