Terenska nastava u Visokom – kraljevskom gradu

25.05.2022.

U subotu, 21.5.2022. godine, učenici šestih razreda imali su priliku da uživaju u nastavi izvan školskih klupa, u terenskoj nastavi. Terenska nastava odvijala se u Visokom. Visoko ima mnogo toga za ponuditi, međutim mi smo ovaj put odlučili posjetiti Bosansku dolinu piramida, te planetarij, muzej u sklopu Medrese „Osman ef. Redžović“.
Po dolasku u Visoko, prvo smo prošetali Bosanskom dolinom piramida, odnosnoi posjetili smo prahistorijski podzemni tunel Ravne te turističko-arheološki park Ravne. U parku se nalaze brojne kamene instalacije (krugovi, megaliti), spiralna botanička bašta,rekreacijske staze, bine za jogu, što ovaj park čini jednim od najatraktivnijih turističko-arheoloških parkova u BiH.
Naredna destinacija bila je medresa. Naši domaćini bili su prof. historije Emir Uzunalić i njegovi učenici koji su bili naši vodiči i predavači prilikom obilaska planetarijuma, muzeja i školskih prostorija. Nakon obilaska kompleksa medrese učenici su svoje utiske saželi uživajući u medresanskoj čajhani i druženju s našim domaćinima. Historiju grada Visoko ne možete upoznati i naučiti iz knjiga, članaka ili putopisa. Historija grada kao što je Visoko uči se pogledom, dodirom i osjećajem.