Učestvovali smo u online Dječijem festivalu

Učestvovali smo u online Dječijem festivalu

Institut Yunus Emre svake godine uz učešće i prisustvo brojnih zvanica i gostiju, a pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva za kulturu Republike Turske, organizira Dječiji festival za učenike osnovnih škola u Bosni i Hercegovini.

Učenici naše škole od 5 do 9. razreda, koji izučavaju turski jezik, su i ove godine prisustvovali i učestvovali na tradicionalnom 8. dječijem festivalu koji se ove godine zbog pandemije virusa COVID-19 nije mogao održati u nekoj od dvorana u Bosni i Hercegovini nego je održan online.

Festival je održan 30. aprila 2020. godine uz uključenje brojnih poznatih ličnosti kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz Turske.

Učenici naše škole su se predstavili pjesmom (Nejra Šatara), videoporukom (Šejla Suljagić) i fotografijom za najbolji turski kutak (Deni Avdžija i Harun Šljivo).

Učenicima su se na početku programa obratili ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koč, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje regije Istanbul Levent Jazidži i predsjednik Instituta Yunus Emre prof. dr. Šeref Ateš.

Također je sve prisutne pozdravio i naš najbolji atletičar Amel Tuka, poznati muzičar Mirza Selimović, a voditelj programa je bila Isabella Damla Güvenilir, poznatija iz serije „Elif“.

Organizatori su pripremili bogat i raznovrstan kulturno-zabavni program koji je između ostalog  sadržavao pjesme učenika bratskih škola iz Turske na bosanskom jeziku i učenika iz Bosne i Hercegovine na turskom jeziku, a za kraj programa koncert je održao i bosanskohercegovački interpretator Latif Močević.

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220