Dan državnosti

Dan državnosti

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u četvrtak 22. novembra i petak 23. novembra 2018. godine, za učenike, njihove roditelje i sve prijatelje i uposlenike OŠ „Čengić-Vila I“ održane su dvije priredbe pod simboličnim nazivom „Šta je nama ZAVNOBIH?“
Učenici od prvog do devetog razreda su kroz raznovrsne recitale, pjesme i igrokaze poslali poruku mira i ljubavi prema domovini. Dan državnosti obilježava se 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.
Obilježavanjem 25. novembra svake godine:
– prisjećamo se herojske borbe naše domovine u očuvanju državnosti i tekovina koje sežu duboko u srednji vijek,
– naglašavamo temelje kontinuiteta Bosne i Hercegovine,
– obavezujemo se da gradimo demokratsku državu evropskih standarda bez diskriminacije po bilo kojem osnovu i
– težimo da najviši nacionalni interes svih bude rad i život u sigurnosti, miru uz jednaka prava za sve, jer će BiH kao i uvijek do sada nadživjeti sve nas.
Ovo je ujedno i prilika da se sjetimo svih koji su utkali živote da Bosna i Hercegovina konačno postane država kakvom su je vidjeli vijećnici ZAVNOBIH-a.

      

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220