Iz ljetopisa

Osnovna škola «Čengić Vila I» je javna (državna) škola koja je počela s radom 1961. godine. Tada se zvala Osnovna škola «Slobodan Vuković». Od tada pa do danas ubraja se u kvalitetnije škole u Sarajevu.

Za djecu čiji su roditelji zaposleni organiziran je produženi boravak i djeca borave u školi od 7,00 do 17, 00 sati. Također je poslije toga organizirano dežurstvo za djecu čiji roditelji dolaze kasnije.

Školu pohađaju djeca svih nacionalnosti i škola ima dugu tradiciju interkulturalnog obrazovanja. I nastavnici u školi su različitih nacionalnosti.

Nastava se odvija na jezicima bh. naroda: bosanskom/srpskom/hrvatskom.

U školi se uče tri strana jezika: engleski od trećeg razreda osnovne škole, a njemački i turski od petog razreda kao drugi strani jezik.

Da bismo ponudili učenicima više načina iskorištavanja slobodnog vremena, u školi je organizirano 47 sekcija od prvog do devetog razreda.

Škola postiže značajne rezultate u oblasti kulture, posebno u izvođenju vokalno-instrumentalne muzike, folklora, modernog plesa i drame.

Poseban uspjeh također postižemo i na takmičenju Projekta «Građanin». Tako smo zaredom bili tri puta prvi u Kantonu Sarajevo i treći u državi, te treći u Kantonu u takmičenju iz matematike u kategoriji šestih razreda, a I mjesto u Federaciji.

Naša škola je od školske 2009/2010. ušla u porodicu eko-škola regije.

U okviru stručnog usavršavanja nastavnika prorađuju se na Nastavničkim vijećima, kao radionice, TIMSKI RAD U ŠKOLI, KVALITETNA ŠKOLA. Završili smo edukaciju OBRAZOVANJE O LJUDSKIM VRIJEDNOSTIMA pod pokroviteljstvom Esse instituta i Evropskog udruženja nastavnika za obrazovanje o ljudskim vrijednostima. Škola je poznata po vrlo demokratičnom odnosu učenik-nastavnik, te svojoj otvorenosti za nove ideje u obrazovanju. Poseban napredak postižemo u primjeni novih metoda podučavanja: istraživačke projektne nastave i interkulturalnog obrazovanja, dramskog odgoja, nastavi stranih jezika te podizanju informatičke kulture kako učenika tako i nastavnika.

Školu smo prezentirali na Sajmu obrazovanja u novembru 2003. godine u organizaciji OSCE-a. Škola je 2004. primljena u Mrežu škola, jedina na Kantonu Sarajevo.

Škola ima jak Školski odbor, Vijeće roditelja i Vijeće učenika.

 

Iz historijata naše škole:

 • 1974. godine izašao je prvi broj „Osnovca“, kojeg su sačinili članovi Novinarske sekcije naše škole.
 • 1975. godine je osnovan Klub Esperanto. Osnivač je bio Smail Grbo, bivši bibliotekar, koji je vodio ovu sekciju poznavanja jezika. Osnovana je i prva lutkarska sekcija u BiH. Članovi su nastupali u Sarajevu i Tuzli.
 • 1976. godine sekcija Njemačkog jezika je osvojila prvo mjesto u okviru takmičenja svih škola u Sarajevu. Isti uspjeh u svojoj oblasti postigla je i Dramska sekcija naše škole. Naše rukometašice su osvojile prvo mjesto na turniru u Zenici.
 • 1977. godine OŠ „Slobodan Vuković“ osvojila je Zlatnu plaketu. Naime, škola je donirala 1385 knjiga koje su sakupili učenici.
 • Košarkaš stoljeća Mirza Delibašić i popularni pjevač Seid Memić Vajta gostovali su u emisiji Pionirski TV zajedno sa našim učenicima.
 • 1985. godine nizali su se uspjesi iz raznih oblasti. U Visokom je na 28. republičkom takmičenju sedmih i osmih razreda sekcija Mladi matematičari naše škole osvojila prvu nagradu. Prvo mjesto u svojoj oblasti osvojili su i članovi Literarne sekcije naše škole na smotri literarnog stvaralaštva.
 • 1986.godine: Spomen-plaketu Grada Sarajeva dobila je Vokalna grupa i njihov nastavnik Fahrudin Rizvanović. Ta plaketa se dodjeljuje zaslužnim građanima za unapređenje i razvoj našeg grada. Vokalna grupa je već dvadeset godina učesnik Malog šlagera. Pored Malog šlagera, snimili su oko 150 emisija, između ostalog, sa Kemalom Montenom, Bijelim dugmetom, itd. Naša škola je prva imala svoju himnu. Tekst je napisala Slavica Dakić, a muziku komponirao Fahrudin Rizvanović.
 • 1987.godine: Na regionalnom takmičenju iz matematike i fizike osvojena prva mjesta.
 • 1986. godine: Spomen-plaketu Grada Sarajeva dobila je Vokalna grupa i njihov nastavnik Fahrudin Rizvanović. Ta plaketa se dodjeljuje zaslužnim građanima za unapređenje i razvoj našeg grada. Vokalna grupa je već dvadeset godina učesnik Malog šlagera. Pored Malog šlagera, snimili su oko 150 emisija, između ostalog, sa Kemalom Montenom, Bijelim dugmetom, itd. Naša škola je prva imala svoju himnu. Tekst je napisala Slavica Dakić, a muziku komponirao Fahrudin Rizvanović.
 • 1987. godine: Na regionalnom takmičenju iz matematike i fizike osvojena prva mjesta.

Poznate ličnosti iz naših klupa

Mnoge poznate ličnosti su pohađale našu školu.

Od muzičara su tu:

 • Zlatko Arslanagić, tekstopisac pjesama i muzičar
 • pjevačica Selma Muhedinović
 • Đana i Armin Šaković
 • Goran Radić

Iz svijeta likovne umjetnosti tu su:

 • Dragan Čulić, akademski slikar
 • Vanda Blažević, akademski slikar i urednica u novinama
 • akademski slikar Smital Sanda – rad na svili
 • Boris Čistopoljski, scenograf na TV, profesor u školi za primijenjene umjetnost