Školski muzej

Sekcija Školski muzej je sekcija koja se bavi prikupljanjem i prezentiranjem eksponata pretežno iz lokalne prošlosti, kao i etnografskih artefakta. Cilj je kod učenika pobuditi interes o muzeologiji, proširiti njihovo znanje o toj znanstvenoj disciplini i naučiti ih tehnici prikupljanja, vrednovanja, izlaganja i skladištenja eksponata. Ova sekcija postoji godinu dana čiji se rad manifestirao održavanjem nekoliko izložbi.

Voditelj sekcije je prof. historije Z. M. M.

 

Dan žrtava rata

Dana 5, 2. 1994. ispaljena je granata (modificirana aviobomba) na tržnicu Markale u doba “primirja” koje su uspostavile UN snage i tom prilikom je poginulo 68 osoba, a ranjeno je bilo 144 od kojih 21 nije preživjelo ranjavanje. Mnogo godina kasnije, kantonalne vlasti Sarajeva su taj dan proglasile kao “Dan žrtava rata”. Članovi Historijsko-muzeološke sekcije su i ove školske godine popratile ovaj nemili događaj postavkama na izložbenom panou i u Školskom muzeju.

Izložbe povodom 9. maja

Povodom obilježavanja 9. maja – Dana škole koji se ujedno obilježava i kao dan pobjede nad fašizmom na panoima u holu škole izloženi su radovi na temu Dana sjećanja – o koncentracionim logorima, o Jevrejima Sarajeva i o ljudima koji nose titulu Pravednika, tj. ljudima koji su spašavali Jevreje u Drugom svjetskom ratu.
Istim povodom u školskom muzeju postavljena je izložba fotografija o Drugom svjetskom ratu i Danu Evrope.

Obilježavanje 6. aprila

I ove godine je Historijsko-muzeološka sekcija obilježila Dan grada Sarajeva na prigodan način. Članovi/članice sekcije su uredili izložbeni pano, školski muzej i napisali tekst koji je bio čitan u obliku oglasa.

Datum 6. april je bio vrlo značajan u historiji grada Sarajeva tokom prošlog stoljeća. Na taj datum su se odigrali važni događaji: 6. IV 1941. nacisti su bombardirali grad, a nekoliko dana kasnije i okupirali; 6. IV 1945. partizani su oslobodili Sarajevo, a tom prilikom poginuo je legendarni partizan i ilegalac Vladimir Perić – Valter, da bi 6. IV 1992. godine započela opsada grada koja će trajati 4 godine – najduža opsada grada u historiji čovječanstva.

Dani UN-a

Povodom obilježavanja Dana Ujedinjenih nacija/naroda, članovi/članice Historijsko-muzeološke sekcije u saradnji s članovima/članicama sekcije Projekt građanin priredili su izložbu u Školskom muzeju. Također su uredili pano i organizirali okrugli stol na temu “Uloga i značaj Ujedinjenih nacija/naroda”. Okruglom stolu prisustvovao je veliki broj učenika i učenica osmog i devetog razreda koji su diskutirali na datu temu.