Svi smo mi djeca ovog svijeta

11.10.2023.

“Dječija nedjelja” se u svijetu obilježava u prvoj sedmici oktobra i ima za cilj skretanje pažnje javnosti na djecu i njihova prava zagarantovanim Konvencijom o pravima djeteta.
Učenici i učenice četvrtih razreda su na dvodnevnoj radionici učestvovali u raznovrsnim aktivnostima koje su za cilj imale ukazati na važnost njihovog bića i postojanja.
Na radionici smo čitali pisma izbjeglica iz Sirije, izdvojili sličnosti i razlike djece tamo i ovdje, ali i napisali pisma važnim osobama koje mogu nešto učiniti kako bi se pomoglo djeci u izbjeglištvu.
Sličnost, različitost, izbjeglice i predrasude su samo neki od pojmova o kojima smo razgovarali, a pravo na ime, porodicu, život, dom, igru, obrazovanje i zdravlje su neka od važnijih prava na koja smo se podsjetili.
Zaključili smo da se svi po nečemu razlikujemo, ali i imamo mnogo toga zajedničkog i upravo zbog toga uvijek se moramo truditi razumjeti situaciju u kojoj se nalazi druga osoba jer smo svi djeca koja imaju svoje želje, snove, potrebe, strahove i prava.