Uzbudljivo putovanje kroz svijet fermentacije

03.12.2023.

Uzbudljivo je bilo u učionici 5-3 gdje su se učenici ovog petka upustili u fascinantno putovanje kroz svijet fermentacije. Svojim kreativnim i marljivim radom, učenici su stvorili prave male umjetničke djelatnosti – kiseli kupus i vakumiranu mrkvu.
Prvi korak bio je upoznavanje s osnovama fermentacije, a nastavnica Nermina je strpljivo objasnila važnost ovog procesa za očuvanje hrskavosti i okusa povrća. Učenici su s oduševljenjem prionuli na posao, dijeleći zadatke i surađujući kako bi postigli savršen rezultat.
Kiseli kupus je dobio posebnu pažnju. Učenici su saznali kako bakterije mliječne kiseline prirodno fermentiraju kupus, stvarajući ne samo ukusno jelo, već i bogat izvor probiotika za naše zdravlje. Svaki učenik je sa svojim timom pomno izrezivao i složio kupus u tegle, dodajući pritom so kao osnovni konzervas.
Nakon uspješno završenog kiseljenja, pažnja se prebacila na mrkvu. Učenici su se upustili u avanturu vakumiranja, istražujući kako ova tehnika čuva svježinu i hranjive tvari povrća. Svi su s nestrpljenjem pratili svaki korak, od rezanja mrkve do preciznog postavljanja u vrećice. Tehnika vakumiranja ih je fascinirala, a rezultat je bio – hrskava, sočna i savršeno očuvana mrkva.
Dok su čekali da njihovi kulinarski eksperimenti dosegnu savršenstvo, učenici su razgovarali o važnosti zdrave prehrane, ekologije i očuvanja tradicionalnih metoda pripreme hrane. Naučili su kako svaka etapa procesa ima svoj razlog i kako su ovi jednostavni postupci od velike važnosti za naše tijelo i okoliš.
Učenici su s osmijehom na licu radili tokom časa, ponosni na svoj rad.
Ovaj nezaboravan dan u 5-3 odjeljenju pokazao je koliko učenje kroz praktične aktivnosti može biti obogaćujuće iskustvo. Nastavnica je bila impresionirana angažmanom i suradnjom učenika te je izrazila nadu da će ovakve aktivnosti postati tradicija koja će obogatiti školski program.
S radošću i znatiželjom, učenici su završili svoje putovanje kroz svijet fermentacije, ostavljajući nas sve inspirirane i željne novih kulinarskih izazova. Ovo iskustvo će sigurno ostati urezano u sjećanju svih učenika 5-3 odjeljenja kao jedan od onih posebnih trenutaka koji čine školsko putovanje nezaboravnim. 🥬🥬🥬🍽️