HANUKA

HANUKA

Jučer, sa zalaskom sunca, počeo je židovski praznik slobode i svjetlosti, Hanuka, koji traje 8 dana. Ovaj praznik je sjećanje na važan trenutak ljudske historije. Hanuka znači posvećenost i slavi čudo koje se dogodilo 165. godine p.n.e.

Kako priča kaže, dvadeset i petog dana hebrejskog mjeseca kisleva, helenistički okupatori razorili su jevrejski hram u Jeruzalemu. Helenski kralj zabranio je prakticiranje judaizma, a hram je pretvorio u oltar grčkog boga Zeusa. Mala grupa pobunjenih Jevreja, Makabejaca, borila se i uspjela vratiti hram.

Poslije pobjede, u hramu su našli samo jednu kantu maslinovog ulja koja je mogla trajati tek jedan dan, a za posvećenje hrama uz paljenje hanukije trebalo im je osam dana. Poslali su glasnika da nabavi još ulja. Glasniku je trebalo osam dana da nabavi ulje ali, dogodilo se čudo, ta jedna kanta koju su imali potrajala je svih 8 dana. Zbog toga se počela slaviti prva Hanuka.

Od srca čestitamo Hanuku svima koji obilježavaju i slave ovaj praznik, i želimo da praznik proslave u miru i ljubavi sa svojim najbližim.

 

Kontakt

Osnovna škola “Čengić-Vila 1” Sarajevo
Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 2
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: 00387 33 678-220, 677-872, 678-285 (biblioteka)
Fax: 00387 33 678-220